Corruptie-beschuldiging

De Amsterdamse officier van justitie Teeven wordt op het matje geroepen vanwege zijn 'voorbarige' en 'onverstandige' uitspraken over corruptie bij politici en rechters. Ook wordt alle leden van het OM duidelijk gemaakt dat ze geen 'zachte' informatie naar buiten moeten brengen.

Minister Korthals van justitie (VVD) zei dit gisteren in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vragenuurtje. GroenLinks-fractieleider Rosenmöller had hem naar de Kamer gehaald naar aanleiding van 'opzienbarende' uitspraken van Teeven, bekend van de zaak tegen de Hakkelaar.

In een rondetafelgesprek voor het juridisch tijdschrift Mr had Teeven verklaard: ,,Er is op dit moment wel degelijk zicht op corruptie binnen het overheidsapparaat. Op landelijk niveau. Ik praat over het beïnvloeden van politici. Tweede-Kamerleden onder anderen. Ik zeg dat het gebeurt, ja. En ik praat over het beïnvloeden van rechters. Dat gebeurt ook. Criminelen hebben geprobeerd rechters en politici te beïnvloeden. Dat is absoluut zo. Ik zeg het niet, omdat ik het denk, maar omdat die informatie er is.'' Teeven gaf aan dat hij zich baseerde op 'zachte' (dus onbewezen) informatie, afkomstig van de Criminele inlichtingendienst.

Korthals onderstreepte dat Teeven niet heeft gezegd dat politici en rechters corrupt zijn. ,,Teeven bedoelt dat criminelen pogingen doen.'' Niettemin vond ook hij de uitspraken onverstandig. Maar hij laat het over aan de voorzitter van het college van procureurs-generaal, mr. De Wijkerslooth de Weerdesteijn, over om Teeven erop aan te spreken.

De Kamer is verontwaardigd. ,,De integriteit van ons vak moet boven elke twijfel verheven zijn'', zei Rosenmöller. PvdA'er Van Oven zei met gevoel voor understatement dat zijn fractie zich niet herkende in het beeld dat Teeven schetste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden