CORR. Turkije doet inval in Iraaks Koerdistan

(Novum/Ap) - (Correctie van eerder artikel. Laatste alinea gewijzigd. Doel van PKK was niet correct uitgelegd.)

Turkse grondtroepen hebben vrijdag een inval in Noord-Irak gedaan. De Turkse troepen maakten, gedekt door de Turkse luchtmacht, jacht op guerrillastrijders van de Turks-Koerdische PKK. Volgens een officier van de coalitietroepen in Irak ging het om een paar honderd soldaten. De Turkse tv-zender NTV meldde dat er in totaal tienduizend soldaten in het grensgebied aanwezig zijn. Een woordvoerder van de Koerdische rebellen zei dat twee Turkse soldaten zijn gedood en acht verwond.

De Turkse luchtmacht en artillerie voerden donderdag in Noord-Irak al bombardementen uit op schuilplaatsen van de PKK. Het leger zei dat de troepen worden teruggetrokken zodra hun doel bereikt is. Turkije respecteert de territoriale integriteit van Irak en houdt rekening met de stabiliteit van het land, aldus het leger. Irak heeft bij Turkije diplomatiek protest aangetekend vanwege de beschieting van burgerdoelen in de provincie Dohuk en de vernieling van een belangrijke brug, meldde de website van het ministerie van buitenlandse zaken.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan lichtte de Iraakse premier Nouri al-Maliki donderdagavond telefonisch in over de op handen zijnde operatie. Daarna belde hij ook de Amerikaanse president George Bush. Voor de televisie zei Erdogan dat de troepen worden teruggetrokken als hun taak is volbracht. "Doelwit van de operatie en de nog te voeren operaties zijn alleen de PKK-kampen in Noord-Irak", zei hij.

De Iraakse president Jalal Talabani, een Koerd, heeft zijn Turkse collega Abdullah Gül gebeld om diens bedoelingen te horen. Talabani zei tegen Gül dat Turkije de eenheid en soevereiniteit van Irak heeft te respecteren. De Iraakse regering vindt wel dat de PKK zich in Turkije schuldig maakt aan terroristische activiteiten.

Ook de VS en de EU beschouwen de PKK als terroristische organisatie. De VS erkennen het recht van Turkije om zichzelf te beschermen tegen terroristen, maar moedigen het land aan om ook diplomatieke middelen in te zetten. Ook hebben ze Turkije gevraagd de duur en de omvang van de operatie in Noord-Irak te beperken. De Amerikanen hebben bovendien aangeboden om inlichtingen met betrekking tot de PKK te delen met Turkije. De EU vroeg Turkije geen 'disproportionele militaire actie' uit te voeren en de mensenrechten te respecteren.

De PKK-rebellen, die vechten voor autonomie in het zuidoosten van Turkije, houden zich op in het grensgebied met Turkije, van waaruit ze Turkse doelen kunnen bestoken. Turkije viel het Iraakse grensgebied ten tijde van het regime van Saddam Hussein zeker twintig keer binnen. Kennelijk wil Turkije nu voorkomen dat de rebellen vanuit Noord-Irak een voorjaarsoffensief lanceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden