Corporaties willen sociaal actief blijven

Minister Blok wil dat woningcorporaties sociale activiteiten niet meer steunen. Dat is verkeerd, denken zeven directeuren van corporaties. 'Laat ons doen waarvoor we zijn.'

Terwijl dit kabinet steeds meer maatschappelijke taken lokaal wil uitvoeren en dat niet kan zonder de enthousiaste steun van gemeentebesturen en lokale maatschappelijke instellingen, probeert minister Stef Blok (Volkshuisvesting) haaks daarop de woningcorporaties aan de ketting te leggen. De parlementaire enquête naar de volkshuisvesting, waarvan morgen de openbare verhogen starten, biedt mogelijk daartoe extra munitie. Dat werkt natuurlijk niet. Laat ons doen waarvoor we zijn. Huizen verhuren en maatschappelijk actief zijn ten behoeve van bewoners.

Wij zijn er trots op dat er woningcorporaties zijn die zich eerst bekommeren om mensen en dan pas om de stenen. In veel wijken en dorpen is de afgelopen tien jaar gewerkt aan het versterken van de sociale infrastructuur om zo een veilige omgeving te realiseren waar het prettig wonen is. Bijvoorbeeld door het openen van een buurtcentrum met daarin een nieuwe brede school. Of door het toewijzen van woningen aan jonge bewoners die in de buurt maatschappelijk actief willen zijn. En door die bewoners een breed programma van buitenschoolse activiteiten te laten organiseren om liefde (en routine) te laten ontstaan voor leren en bewegen. Het gebeurt ook door het stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap in de wijk en het herinvoeren van zachte manieren van sociale controle (de oog en oor-functie van de nieuwe bewoners).

Als de sociale infrastructuur robuuster wordt, zijn ingrepen in de fysieke infrastructuur succesvoller. Een nieuwbouwproject met koopwoningen voor buurtbewoners, gebouwd midden in de crisis, wordt dan een groot succes. Huizen die vroeger nauwelijks verkocht zouden worden, raken dan in trek. Kennelijk is de aandacht voor de zachte kant (de mensen) een voorwaarde om succesvol aan de harde kant (de stenen) te kunnen werken.

undefined

Weekendschool

Het is dan ook onverteerbaar dat minister Stef Blok aan corporaties brieven stuurt dat zij sociale initiatieven voor bewoners in dorpen en wijken waar hun woningen staan, niet meer mogen steunen. Een corporatie krijgt bijvoorbeeld de missive om binnen een maand de stekker uit zoiets belangrijks als een weekendschool te trekken, terwijl die gesteund wordt omdat het lokale college van burgemeester en wethouders dat heeft gevraagd. Diezelfde tegenstrijdigheid is er rond werk, zorg, welzijn en volksgezondheid. De ene minister vraagt ons actief te zijn in onze dorpen en wijken, terwijl de minister van BZK ideologische stokpaardjes berijdt. Over de ruggen van de bewoners, vinden wij.

Ja, er zijn fouten gemaakt. Daar leren we van. We zijn hard aan de slag om te verbeteren: we richten ons op onze kerntaken en we snijden fors in eigen vlees. Maar wij gaan door met onze maatschappelijke rol, omdat onze bewoners dat willen, gesteund door gemeentebesturen en in nauwe samenwerking met talloze maatschappelijke instellingen. We zijn daar ook goed in.

Wij blijven samen met onze bewoners werken aan fijne en veilige wijken, waar perspectief op de toekomst van bewoners centraal staat. Daarmee helpen we de ministers Asscher, Schippers en Bussemaker en de staatssecretarissen Van Rijn, Dekker en Klijnsma om de maatschappelijke vraagstukken in de steden en dorpen op te lossen. En, belangrijker nog, de burgemeesters en de wethouders van de steden en dorpen waar we actief zijn.

Medeondertekenaars: Gerrit Breeman (Volkshuisvesting Arnhem), Johan Dunnewijk (Wonen Breburg Breda/Tilburg), Roel van Gurp (Casade Waalwijk), Ben Meijering (Woonkracht 10 Zwijndrecht) Ger Peeters, (Wonen Limburg Roermond)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden