Corporatie claimt miljoenen bij overheid

null Beeld anp
Beeld anp

Woningstichting SOR in Rotterdam wil de staat aansprakelijk stellen voor de miljoenen die zij verliest op leegstaande verzorgingshuizen. De woningcorporatie met 21 verzorgingshuizen in Rotterdam is de eerste corporatie in Nederland die zo'n claim gaat indienen.

Alwin Kuiken

Als gevolg van het overheidsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen, verwacht SOR forse verliezen op tien verzorgingshuizen. Omdat het beleid pas net is ingegaan, en de echte leegstand nog moet komen, is het noemen van een exact bedrag lastig, zegt Harry Rietveld, al 28 jaar directeur-bestuurder van SOR. Het zal volgens hem 25 tot 50 miljoen euro zijn.

De materie ligt gevoelig, want Nederlandse woningcorporaties bezitten 400 verzorgingshuizen, en samen zo'n 50.000 kamers. Als SOR in het gelijk wordt gesteld, zullen andere woningcorporaties ook de schade willen verhalen op de overheid.

SOR denkt goede kans te maken op basis van een overeenkomst tussen de corporaties en het Rijk uit juni 1999. Hierin staat dat woningcorporaties met verzorgingshuizen bij de overheid kunnen aankloppen als die de regels voor verzorgingshuizen verandert, en woningscorporaties daardoor schade ondervinden.

In het geval van Rotterdam is die schade simpel, zegt Rietveld. Volgens hem zijn de investeringen in zijn verzorgingshuizen nog lang niet afgeschreven, en is het ombouwen naar studentenkamer of verpleeghuis een financieel onhaalbaar zaak.

De overeenkomst waaraan Rietveld refereert, is destijds gesloten omdat medio jaren negentig veel verzorgingshuizen failliet dreigden te gaan aan zogenoemde klimleningen van soms 12 procent rente. Om deze instellingen te redden, zijn ze vanaf 1999 ondergebracht bij woningcorporaties.

Omdat ze veel schulden meebrachten, en corporaties die deels moesten aflossen, hadden de corporaties een eis aan de rijksoverheid: als er door gewijzigd overheidsbeleid later minder bedden in die verzorgingshuizen bezet mochten raken, dan wilden corporaties schadevergoeding. De toenmalige staatssecretaris voor volkshuisvesting, Johan Remkes, tekende deze overeenkomst. Volgens Rietveld, die het door juristen liet uitzoeken, is de overeenkomst nooit opgezegd.

De afspraken gelden níet alleen voor corporaties die destijds deze bijna failliete verzorgingshuizen overnamen, maar voor álle corporaties met verzorgingshuizen, zegt Piet van Delft. Hij ondertekende het document destijds als directeur van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), een instelling die borg staat voor corporaties.

"De overheid heeft destijds een deel van de schulden afbetaald, ongeveer 1,5 miljard gulden. Maar voor de corporaties deze verzorgingshuizen overnamen, was hun schuld nog steeds heel hoog, ongeveer even groot als de boekwaarde. We dachten toen: als de overheid in de toekomst huizen wil sluiten, dan kiest zij natuurlijk eerst de gezonde huizen die al van corporaties waren. De ongezonde zouden immers vol schulden zitten. Sluit je zo'n huis, dan moet je dus veel afboeken. Om dat te voorkomen, hebben we geeïst dat de deal voor álle corporaties met verzorgingshuizen zou gelden."

Komt Den Haag niet over de brug, en moet de rechter eraan te pas komen, dan kan dat vervelend uitpakken, zegt Rietveld. "Als de overheid netjes betaalt, dan houdt iedereen vertrouwen in de sector. Maar als zij moeilijk doet, zullen corporaties, en banken niet meer willen investeren in de ouderenhuisvesting. Dat zou rampzalig zijn, want er zijn juist nu grote investeringen nodig."

Meer hierover vandaag in de krant: 'Zorgbestuurders hebben massaal zitten slapen' (De Verdieping)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden