Corporate Express zelfstandig door

(Novum/Betten) - Corporate Express gaat door als zelfstandig bedrijf maar krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter en president-commissaris. Dat heeft de kantoorartikelenhandelaar maandag bekendgemaakt, als uitkomst van een strategische heroriëntatie die de afgelopen drie maanden in beslag heeft genomen.

Het voormalige Buhrmann hoopt met de plannen ontevreden aandeelhouders weer achter zich te krijgen.

Bestuursvoorzitter Frans Koffrie stapt per direct op. Hij wordt opgevolgd door Peter Ventress, de huidige president van de Europese kantoorartikelendivisie van het bedrijf. Ook de hoogste man binnen de raad van commissarissen, Paul van den Hoek, vertrekt. Frank Meysman wordt de nieuwe president-commissaris.

Van het zittende management blijft alleen financieel directeur Floris Waller op zijn plek. Bestuurslid George Dean zal, zoals gepland, in april 2008 met pensioen gaan.

Marktpartijen hielden al rekening met het vertrek van bestuursvoorzitter Koffrie. Hij maakte zich impopulair bij aandeelhouders door hen vijf kwartalen op rij teleurstellende cijfers voor te schotelen.

Corporate Express startte eind juni met de heroriëntatie om zo te onderzoeken hoe het meer aandeelhouderswaarde kon creëren. Kort daarvoor had het activistische hedgefonds Centaurus, berucht vanwege zijn bemoeienis bij onder andere Ahold en Stork, een stemrecht in de onderneming verworven van 5,02%.

In de markt werd daarna druk gespeculeerd op een verkoop van het concern. Als mogelijke koper werd herhaaldelijk de Amerikaanse sectorgenoot Staples genoemd. Ook een verkoop aan private equity passeerde de revu als optie.

Het afstoten van de niet-kernactiviteiten Veenman Benelux en Printing Systems werd echter gezien als het makkelijkste en meest voor de hand liggende scenario. Lopende het strategisch onderzoek deed Corporate Express al twee onderdelen, ASAP Software en Veenman Duitsland, de deur uit.

Volgens het bedrijf is 'een breed palet van strategische opties' overwogen, waaronder verkoop-, splitsings- en fusiescenario's. 'De conclusie is dat het scenario om zelfstandig door te gaan het beste is voor onze aandeelhouders en andere belanghebbenden', aldus de handelsonderneming. Wel zal volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Peter Ventress de operationele uitvoering en performance 'drastisch' moeten verbeteren.

Corporate Express heeft vier strategische prioriteiten gekozen die moeten leiden tot winstgevende groei. Zo wil het concern het aandeel in bestedingen bij grote klanten vergroten, het assortiment verbeteren, het MKB-segment laten groeien en de geografische dekking versterken.

De veranderingen moeten resulteren in een gemiddelde jaarlijkse autonome omzetgroei van ten minste 6% voor de wereldwijde kantoorartikelendivisie in de periode 2008-2010. Daarnaast hanteert Corporate Express het doel om een EBITDA-marge van ten minste 7% te realiseren voor Global Office Products, inclusief overheadkosten.

In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de EBITDA-marge voor heel het bedrijf 6%. Eerder hanteerde de onderneming een doelstelling voor een EBITDA-marge van 7-8%, die eind 2008 moest zijn bereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden