CoronavirusCultuur

Coronavirus zorgt voor financiële strop bij kunstenaars

'Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny' van De Nationale Opera is een van de vele producties die voorlopig niet doorgaat.  Beeld credits BAUS
'Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny' van De Nationale Opera is een van de vele producties die voorlopig niet doorgaat.Beeld credits BAUS

Het is vervelend om het nu over geld te hebben, vindt hoboïste Dorine Schoon die het Platform voor Freelance Musici runt. Maar het is een feit dat de zzp’ers in de cultuursector bijzonder hard worden getroffen door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. “Van de ene op de andere dag hebben veel mensen helemaal geen werk meer.”

Concertzalen, poppodia en theaters lopen veel geld mis nu alle evenementen zijn afgelast. Maar tienduizenden individuele kunstenaars, die niet in vaste dienst zijn, zien hun inkomsten ook schrikbarend hard teruglopen. Het gaat om schrijvers, die optredens geschrapt zien, acteurs en dansers wier voorstelling niet doorgaan, musici die voor niets hard hebben geoefend, technici op wie geen beroep wordt gedaan. Schoon: “Als zzp’er ben je ondernemer en deze crisis geldt als een ondernemingsrisico.” Bij de Kunstenbond is vrijdag een meldpunt geopend om de schade voor zzp’ers te inventariseren. Vrijdagmiddag hadden al meer dan tweeduizend kunstenaars gereageerd.

Voor klassieke musici is het erg zuur, dat nu net het hoogseizoen van de Matthäus- en Johannes Passion eraan zit te komen. Schoon: “Er zijn veel mensen die juist in deze periode hun halve jaarinkomen verdienen met zingen of spelen. Een aantal concerten daarvan is nu al gecanceld. Velen melden 10.000 euro of meer verlies.”

De Tweede Kamer onderkent het probleem en nam vrijdagavond een motie aan voor een steunpakket voor de culturele sector. Maandag overlegt de Kunstenbond met minister van Engelshoven voor Cultuur over financiële steun aan kunstenaars. Peter van den Bunder is blij dat men inziet dat deze situatie niet als ondernemingsrisico kan worden beschouwd. “We gaan met kunstenorganisaties de knelpunten inventariseren en snel met de minister in overleg hoe we die kunnen oplossen. Veel freelancers hebben weinig vet op de botten. Als er wat klussen wegvallen, hebben zij direct een serieus probleem.”

Het stopzetten van alle cultuur is niet alleen om financiële redenen een strop. Talloze mensen werken met hard en ziel aan voorstellingen en uitvoeringen. Schoon: “Bij de Nationale Opera en Ballet hebben mensen gehuild, omdat de opera ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ niet doorgaat. Je hebt wekenlang hard gewerkt en dan komt er toch geen voorstelling. Ook het Opera Forward Festival gaat helemaal niet door. Verschrikkelijk.”

“We hebben weleens gedacht: wat als we allemaal gaan staken? Nu zien we de leegte die dan ontstaat. Al vermoed ik dat we pas over een paar weken echt beseffen wat de impact is van een maatschappij zonder cultuur.”

Lees ook:

Nederlandse kunstwereld gaat op slot: ‘We hebben net flink staan janken’

Evenementen met meer dan honderd mensen kunnen niet doorgaan vanwege het nieuwe coronavirus. Dat treft een hele hoop concertzalen, theaters en filmhuizen. Premières worden afgelast, concerten verplaatst en musea sluiten hun deuren.

Kunstenaars hebben weinig vertrouwen in verplicht eerlijk loon

Minister Van Engelshoven wil gesubsidieerde kunstinstellingen verplichten een eerlijk loon te betalen. Gaan kunstenaars er eindelijk financieel op vooruit?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden