Klimaatverandering

Coronavirus nekt VN-klimaattop, maar biedt groene kansen, zo hopen activisten

Begin februari gaf de Britse premier Boris Johnson nog het startschot voor de voorbereidingen voor de VN-top. Beeld AFP
Begin februari gaf de Britse premier Boris Johnson nog het startschot voor de voorbereidingen voor de VN-top.Beeld AFP

De VN-klimaattop, die dit jaar in november in Glasgow zou plaatsvinden, is afgeblazen. De coronacrisis noopt tot uitstel. De wereldwijde onderhandeling schuift door naar 2021, zo hebben e VN bekendgemaakt.

Betrokken (milieu)organisaties ondersteunen het besluit, dat om gezondheidsredenen genomen werd. Bij een VN-klimaattop komen zo’n dertigduizend mensen uit de hele wereld bijeen. De VN wil het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus tijdens de top uitsluiten.

Het begrip voor uitstel gaat gepaard met bezorgdheid. De vorige VN-klimaattop, afgelopen december in Madrid, was vruchteloos. Landen slaagden er niet in om afspraken te maken. Dat terwijl de doelen van het Parijse Klimaatakkoord buiten bereik dreigen te raken. Wel beloofden landen in Schotland beter te presteren. Dit moet wachten tot 2021, in april of later.

Milieuorganisaties vrezen dat klimaatbeleid kan verslappen, als gevolg van de coronacrisis. Zij dringen erop aan om de crisis juist te benutten voor groene hervorming. VN-secretaris Patricia Espinosa ondersteunt die oproep, om duurzamer uit de gezondheidscrisis te komen.

Volgens Bas Eickhout, woordvoerder klimaat namens het EU-Parlement, vergt dat politieke volharding. “De EU moet doorpakken op de groene agenda. Zo garanderen we duurzaam economisch herstel en zijn we voorbereid om de cruciale klimaattop in Glasgow een succes te maken, ook als deze in 2021 plaatsvindt.”

Lees ook:

De klimaattop in Madrid was een flop. Wat nu?

De wereld bereikte in Madrid geen overeenstemming over het Parijs-akkoord, dat de opwarming van de aarde moet beteugelen. Landen stelden besluiten uit, naar 2020, toen de coronocrisis nog niet te voorzien was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden