Coronapatiënten

Coronapatiënten Edwin en Vivian hebben de tijd voor een puzzel met duizend stukjes

Een GGD-medewerker bereidt de corona-test voor in het huis van Edwin Klaasen. Beeld Edwin Klaasen
Een GGD-medewerker bereidt de corona-test voor in het huis van Edwin Klaasen.Beeld Edwin Klaasen

Edwin Klaasen en Vivian Blinksma zitten in thuisisolatie met het coronavirus. De ziekte gaf wat bezorgdheid en een drukkend gevoel op de borst, maar ze zijn aan de beterende hand. “We willen de ziekte vooral niet overbrengen op mensen die er gevoeliger voor zijn.”

Van vrienden kregen ze een corona-overlevingspakket, met daarin twee puzzels van duizend stukjes, vertelt Edwin Klaasen (46) aan de telefoon. Hij heeft er alle tijd voor: met zijn vriendin Vivian Blinksma (39) en zijn zoons van 16 en 17 zit Klaassen sinds vorige week zondag vast in zijn huis in Waalwijk. Alle vier werden ze ziek van het nieuwe coronavirus.

Gezien het aantal besmettingen zitten inmiddels zeker tientallen, mogelijk honderden Nederlanders net als hen in thuisisolatie. Omdat ze weten dat ze de ziekte hebben, of nog wachten op de resultaten van een test. Daar komt de groep nog bij die uit voorzorg het beste zoveel ­mogelijk thuis kan blijven, zoals Brabanders met milde verkoudheidsklachten.

Wie in isolatie zit, zoals Klaasen en Blinksma, mag echt niet verder dan eigen huis en tuin, tot een nieuwe test uitwijst dat ze virusvrij zijn.

Op de avond na terugkeer van een skivakantie met zes andere stellen in Noord-Italië, voelden ze zich ‘grieperig’. Een dag later hadden ze allebei koorts, flinke hoestaanvallen en een drukkend gevoel op de borst.

Edwin Klaasen en Vivian Blinksma hebben het nieuwe coronavirus, en zitten in thuisisolatie. Beeld Edwin Klaasen
Edwin Klaasen en Vivian Blinksma hebben het nieuwe coronavirus, en zitten in thuisisolatie.Beeld Edwin Klaasen

Ze besloten meteen uit voorzorg binnen te blijven en belden de GGD. Vorige week woensdag kwamen twee medewerkers in beschermende kleding langs om de test af te nemen. Klaasen en Blinksma bleken besmet, net zoals zeker vier anderen in hun wintersportgroep.

Klaasen was niet zo bezorgd, maar Blinksma, die een auto-­immuunziekte heeft, vond het de eerste dagen wel spannend. “Je wordt bang gemaakt door de ­media”, zegt zij. “We waren vrij snel koortsvrij, dat was een geruststelling”, zegt Klaasen. “Als ik door het raam een oudere dame met een rollator zie, denk ik: toch maar goed dat wij hier zitten. We willen de ziekte vooral niet overbrengen op mensen die er gevoeliger voor zijn.”

Hij voelt zich een stuk beter en hoopt snel weer naar buiten te ­mogen. Blinksma is nog niet fit, ze is ’s nachts nog erg benauwd. “Overdag hang ik vooral op de bank. We kijken samen naar het schaatsen.”

Lees ook:

60 nieuwe coronabesmettingen, de meeste in Brabant. Wat is daar aan de hand?

Noord-Brabant telt opvallend veel nieuwe coronabesmettingen: 26, blijkt zaterdag uit cijfers van het RIVM. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal patiënten daar. Is het virus nu losgeslagen in Noord-Brabant? Viroloog Marion Koopmans legt uit.

Wat als we het coronavirus zijn gang laten gaan?

Er komen heel wat onheilspellende scenario’s voorbij van gerenommeerde epidemiologen. Daar hebben zij een reden voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden