CommentaarPrivacy

Corona vergt tijdelijk een privacy-offer

null Beeld

Dat we zo graag ons ‘nieuwe’ normale leventje weer op willen pakken, snapt ook het kabinet. In de strijd om het coronavirus onder de duim te krijgen, zet de overheid daarom in op de traceerapp. Het is een hulpmiddel dat via de smartphone iemands contacten bijhoudt en waarschuwt voor een mogelijke besmetting.

Soortgelijke apps zijn in een paar landen al weken in gebruik. Nederland is er heel geschikt voor: bijna iedereen, ruim negen op de tien volwassenen, heeft een smartphone.

Allereerst: de app is een hulpmiddel en niet meer dan dat. Hoe geavanceerd ook, aan de ontwikkeling en invoering hangen nog een hoop prangende vragen. Zelfs als die allemaal beantwoord zijn, kan de app alleen bijdragen aan een oplossing; daarnaast moet er voldoende testcapaciteit zijn en moeten bestaande afspraken, zoals voldoende afstand houden en bij gezondheidsklachten thuisblijven, goed worden nageleefd.

De grootste zorgen zijn er vanwege de privacy. Dat is geen nieuw probleem. Apps die op grote schaal aan de haal gaan met privégegevens kennen we allemaal. Niet voor niets zijn tech-giganten als Facebook of Google hiervoor afgelopen jaren op de vingers getikt door rechters. Tegelijkertijd blijkt dat mensen bereid zijn over dit bezwaar heen te stappen als ze graag zo’n app willen hebben of er het nut van inzien.

Dit keer is het de overheid die zo’n app gaat invoeren. En de gegevens die worden opgeslagen – waar iemand was, met wie en hoe lang hij of zij met iemand contact had – grijpen nog dieper in op iemands privéleven. Nu beschikken telecomproviders ook over dit soort bulkgegevens, maar die zijn minder exact qua locatie en zij zullen die alleen op last van justitie afgeven.

De overheid moet dus heel duidelijk maken hoe de app werkt, wat er bewaard wordt en met welk doel. Een onafhankelijk toezichthouder is onontbeerlijk. Het zou naïef zijn om te denken dat in de wereld na corona al deze gegevens worden gewist. Alleen al omdat ze een schat aan informatie zullen bevatten om een volgende uitbraak nog beter te bestrijden.

Tot slot is het verleidelijk om zo’n app verplicht te stellen. Die werkt immers alleen als voldoende mensen meedoen. Maar dat zou waarschijnlijk contraproductief werken. De overheid kan beter lessen trekken uit goede voorlichtingscampagnes (denk aan vaccinatie). En mensen zo overtuigen dat onze gezondheid een tijdelijk offer waard is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden