ReportageSamenscholingsverbod

‘Corona heeft dit vrijgevochten volkje getemd, iedereen houdt braaf afstand’

Boa's van de gemeente surveilleren in de stille straten van het centrum van Den Haag, Beeld Phil Nijhuis
Boa's van de gemeente surveilleren in de stille straten van het centrum van Den Haag,Beeld Phil Nijhuis

Het is de taak van de boa om het verbod op samenklonteren zonder anderhalve meter afstand te handhaven. Enkel bij excessen zullen ze boetes uitdelen, stellen Mounier en Soeris. Maar vooralsnog hebben de twee Haagse boa’s nog bar weinig te handhaven.

Zijn handen gaan vlug naar zijn koppelriem. Boa Mounier grijpt niet naar zijn handboeien of portofoon, maar haalt een flesje desinfecterende spray tevoorschijn. Collegiaal spuit hij wat spul op de handen van zijn partner. Die heeft net een officiële waarschuwing uitgeschreven aan een paar klusjesmannen. “Voor de tweede keer op rij hebben zij hun busje in dit nauwe Haagse straatje gezet”, aldus boa Soeris. “Dat mag niet. Volgende keer krijgen ze een boete.”

De waarschuwing is de grootste gebeurtenis van de surveillanceronde van het duo. En dat terwijl het takenpakket van de buitengewone opsporingsambtenaar (boa) met de ‘intelligente lockdown’ is uitgedijd. Om de politie zo veel mogelijk vrij te houden voor andersoortige zaken, komt het handhaven van de laatste coronamaatregelen voornamelijk neer op de schouders van de boa’s.

“Wij staan nu in de frontlinie”, stelt Soeris, boa van team ‘Centrum 1’ in Den Haag. Vanwege veiligheidsredenen willen beide boa’s niet met hun achternaam in de krant. “Naast het verbeteren van de leefbaarheid van de stad, door bijvoorbeeld te kijken naar gedumpt afval en alcohol op straat, houden we nu ook in de gaten of mensen samenscholen en anderhalve meter van elkaar vandaan blijven.”

Mensen lopen met een grote boog om elkaar heen, zien Haagse boa's Mounier en Soeris. Beeld Phil Nijhuis
Mensen lopen met een grote boog om elkaar heen, zien Haagse boa's Mounier en Soeris.Beeld Phil Nijhuis

Boetes? Donderdagmiddag zegt Soeris die nog niet te hebben uitgedeeld. De noodverordening ging donderdagavond ook pas officieel in. “Boetes bewaren we voor excessen. Er gaan heel wat waarschuwingen aan vooraf. We spreken mensen eerst aan, informeren ze over de gevolgen van hun gedrag.”

Maar tijdens hun stadsronde hoeven Mounier en Soeris niet één persoon te berispen over het houden van afstand. Normaliter barst het in de Paleistuin van de zonaanbidders op zo’n dag als deze. Het winkelpubliek schuifelt dan schouder aan schouder langs de etalages van Het Noordeinde en op het Binnenhof zijn toeristen en studenten vaste prik. Maar sinds het uitbreken van corona is het stil in de stad.

“Ik vind het een gekke gewaarwording”, aldus Soeris. “En kijk nou, het handjevol mensen dat buiten is, loopt zonder uitzondering met een gigantische boog om elkaar heen.” Lachend wijst hij naar rechts. Daar wachten twee mannen op een plek in frietzaak, met twee meter stoep tussen hen in. “Ik ben echt trots op onze samenleving. Corona heeft dit normaal gesproken vrijgevochten volkje getemd, iedereen houdt braaf afstand.”

Mensen melden het de boa’s zelfs, wanneer zij anderen hebben zien samenklonteren. “Zelfs vóórdat het kabinet de extra maatregelen had aangekondigd, gebeurde dat al. Ook valt op dat mensen sneller naar ons luisteren, ze geven geen grote mond. Een fitnessschool hebben we samen met de politie moeten sluiten, maar dat was het wel.”

‘Anderhalve meter hè, meneer?’, grappen meerdere Hagenezen op de route. Die zin heeft boa Soeris vaker gehoord. “Dinsdag was er een man die stampij maakte voor het stadhuis. Toen wij erop af gingen, schreeuwde hij de longen uit zijn lijf. We hielden volgens hem onvoldoende afstand. De scheldwoorden vlogen ons om de oren, net als zijn spuugspetters. Dat was naar. De dienst zorgt goed voor ons, maar de beschikbare mondkapjes kunnen ze beter gebruiken in de zorg. Die man is aangehouden.”

De volledige namen van de boa’s zijn bekend bij de hoofdredactie.

Lees ook:

Politie: ‘Coronacriminaliteit’ rukt op, net als spanningen in de buurt

Het aantal inbraken en verkeersongevallen is weliswaar gedaald, maar ‘coronacriminaliteit’ rukt op, net als spanningen in de buurt. “Er is niet altijd voldoende tijd om een mondkapje te pakken.”

Voor een totale lockdown heb je geen noodtoestand nodig

Het is nog niet zover, maar het kan deze week wél gebeuren. Om het coronavirus te bedwingen zou het kabinet kunnen overgaan tot een totale lockdown. Hoort daar ook een noodtoestand bij? Adriaan Wierenga, specialist noodrecht, legt uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden