Coronavirus

Corona bereikt de kerk: honderden kerkdiensten en missen afgelast

Een vrouw bidt in een verder lege kerk in Milaan, waar het kerkdienst-verbod al eeder werd ingevoerd.Beeld Reuters

Veel religieuze vieringen gaan niet door, nu de overheid evenementen met meer dan honderd mensen heeft verboden.

De Protestantse Kerk in Nederland, het grootste kerkgenootschap van Nederland, adviseert kerkelijke gemeentes om kerkdiensten waarbij meer dan honderd mensen aanwezig zijn af te lasten. Het besluit van de PKN is een advies: of kerkdiensten doorgaan is altijd een keuze van de lokale gemeenten zelf, de landelijke PKN heeft geen bevoegdheid om vieringen te verbieden. “Het was geen moeilijk besluit, we moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt woordvoerder Marloes Nouwens-Keller van de PKN in een reactie. Eerder adviseerde de PKN al om bij het avondmaal niet uit één avondmaalsbeker te drinken, maar losse bekertjes te gebruiken.

De rooms-katholieke bisdommen hebben nog geen officieel bericht naar buiten gebracht, maar naar verwachting zullen ook zij alle religieuze vieringen met meer dan honderd mensen verbieden.

Via internet naar de kerk

Zondag organiseert de landelijke PKN in samenwerking met de Evangelische Omroep een ‘korte meditatie’ van 10 tot 15 minuten die op televisie wordt uitgezonden, ter vervanging van de afgelaste diensten. In Tilburg vindt zondag om 9:30 een speciale ‘coronaviering’ plaats, die om 9:30 via een livestream op YouTube te volgen is. Predikant Otto Grevink leidt de dienst: hij wordt bijgestaan door een zangeres en een pianist, verder is de kerk leeg. Met opzet, zegt Grevink. “We gaan niet een normale kerkdienst imiteren, het is niet: jij zit thuis maar wij gaan hier lekker door.” Via de website coronaviering.nl kunnen mensen gebedspunten aandragen, Grevink is nog op zoek naar een manier om ook online te collecteren. “Het moet echt interactief worden, we willen contact maken met de mensen aan de andere kant van het scherm.”

Grevink denkt dat het nog wel even kan gaan duren. In dat geval wordt het improviseren om elke zondag een viering via YouTube te organiseren. De dominee hoopt dat er in april weer gewone diensten kunnen plaatsvinden. “Ik zou heel blij zijn als we Pasen weer kunnen vieren met een volle kerk.”

Lees ook: 

Let erop hoe vaak je aan je gezicht friemelt en andere tips om besmetting te voorkomen

De corona-epidemie raakt sinds donderdag ook Nederland en het aantal besmetting lijkt toe te nemen. Wat moet u wel en niet doen? Zeven vragen. 

Meer dan de helft van alle besmette Zuid-Koreanen is lid van deze obscure kerk

Zuid-Korea heeft ‘de oorlog verklaard’ aan het nieuwe coronavirus. Vooral veel leden van een obscure kerk zijn besmet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden