null Beeld

FramingCorona apps

Corona-apps: heb je een mislukte date gehad, moet je die naam opbiechten

In de strijd tegen corona worden apps ontwikkeld voor contact-tracing. Daarbij zijn er natuurlijk vragen over privacy. Kunnen hackers de data verkrijgen? Zijn data herleidbaar tot individuen? Vrijwel altijd luidt het antwoord dat dit heel onwaarschijnlijk is, maar niet valt uit te sluiten. Het is een frame waarin de apps centraal staan, de bescherming van privacy is nooit waterdicht. En dus zitten voorstanders in de verdediging.

Hoe re-framen voorstanders de discussie? Via een bekende techniek: verbreed de discussie. Vergelijk de apps eens met traditioneel contactonderzoek. Hoe verloopt dat? Je bent besmet – en dus komt iemand je bevragen op je contacten. “Dat zijn bijvoorbeeld partners of dates”, zegt het RIVM. Dus je had vrijdag een mislukte date met de één en zaterdag met de ander. En nu moet je die namen opbiechten. Vervolgens gaat de GGD de dates bellen. Die willen natuurlijk weten wie de bron van besmetting is. Goede kans dat je naam wordt genoemd. Misschien wordt je naam niet ge­noemd, maar je bent natuurlijk zo te traceren. Iemand had dus een mislukte avond met jou, en mag vervolgens nog eens twee weken in quarantaine. Vanuit privacyperspectief is een app niet waterdicht, maar bij traditioneel contactonderzoek gaan de sluizen wijd open.

Staan in de framing de apps centraal, dan is de app een probleem. Gaat het over contact-­onderzoek in het algemeen, dan is de app plotsklaps een oplossing.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden