Cornelissen onbetwist de beste van Europa

Met haar Europese titel in de klassieke Grand Prix bevestigde Adelinde Cornelissen in het Engelse Windsor de uitzonderlijke klasse van de combinatie die zij vormt met haar paard Parzival.

De kersverse Europees kampioene ging meteen na haar proef in de uitrijbak op de knieën om zelf de benen van Parzival te banderen. De groom, tevens haar moeder, kwam met een emmertje water aansjouwen. Het tafereel tekende de eenvoud die Adelinde Cornelissen (30) uitstraalt. En ook haar verbazing over wat haar overkomt.

Ze had aanvankelijk niet eens door wat ze gepresteerd had. „Toen ik uit de piste kwam, zag ik Edwards naam op het scorebord staan”, vertelde Cornelissen. „Ik feliciteerde hem al. Maar de stand op het bord was nog niet bijgewerkt; hij vertelde me dat ík gewonnen had.”

Edward Gal had twee ritten eerder een recordpercentage neergezet: 83.042. Bijna iedereen waande hem al kampioen. Misschien zou Cornelissen dat ook hebben gedaan als ze die score had gekend, maar ze wilde voordat ze startte de resultaten van de anderen niet weten. Zonder die kennisballast reed ze geconcentreerd naar de titel in een sublieme rit (84.042 procent).

Gal, die op Totilas tweede werd, had er vrede mee: „De uitslag is terecht. Zij reed evenwichtig; ik had een paar uitschieters, maar ook wat fouten.”

En dus won Cornelissen. „Ik realiseer het me nog niet”, zei ze oprecht, een uur na haar rit, de huldiging en de persconferentie. „Ik voelde wel dat het goed ging. Hij liep foutloos. Toch weet ik al wat dingetjes die nog beter kunnen.”

De amazone uit Beilen bevestigde met haar prestatie het adagium dat wat goed is, snel komt. Ze is iets meer dan een jaar op het hoogste niveau actief. Met haar titel kreeg ze de beloning voor een jaar hard werken en het verwerken van tegenslag.

In april hield een beschadigd peesbandje de combinatie enkele maanden aan de kant. Eén test voor de EK slechts kon ze op de twaalfjarige ruin afleggen. Voor bondscoach Sjef Janssen was dat overtuigend genoeg.

Cornelissen is voor de helft eigenaar van Parzival. De eigenaar van de andere helft wil hem wel verkopen. „Aan mij? Dan moet ik een onbetaalbare hypotheek nemen”, vertelde ze. Topsport, heeft ze ervaren, is duur. Ze rijdt met een trailertje naar de wedstrijden.

„Ik heb geen vrachtwagen, geen sponsor, geen management en ook geen geld om de andere helft van Parzival te kopen”, lachte ze. „Ik woon gewoon in een rijtjeshuis in Beilen, Parzival staat op stal in Spier. Daar kan ik trainen in een binnen- en buitenbak. Ik kan er op de fiets naartoe. Ideaal.”

Om zich helemaal op haar sport toe te leggen heeft ze vorig jaar haar baan als lerares Engels opgezegd. „Het ging niet samen. Nu heb ik één jaar alles aan de dressuur kunnen geven en dit is het resultaat.”

Ze vond het opgeven van haar baan overigens wel jammer: „Als er iemand komt voor een bijlesje, wil ik dat best geven.”

In de wedstrijd eindigde Anky van Grunsven na een sterke rit op Salinero als vierde. Ze kon er vrede mee hebben. Van Grunsven realiseerde zich dat de paarden van Cornelissen en Gal een klasse apart zijn. „Als die twee niet waren gekomen, had ik tien jaar alles gewonnen.”

Ondanks haar terugval in de rangschikking dacht ze niet aan stoppen: „Salinero is daar nog niet aan toe en ik ook niet.”

Met de komst van Parzival en Totilas heeft de Nederlandse dressuursport twee toppaarden gekregen die vooralsnog hun weerga niet kennen. Alle vergelijkingen met toppaarden uit het verleden gaan mank. Dat deze toppers bij twee toprijders terecht zijn gekomen is deels toeval.

Die gunstige omstandigheid kan alleen maar uitgebuit worden als het in de combinatie klikt. Cornelissen: „De inbreng van mens en paard in een combinatie is ongeveer fifty fifty.’’

Hoe de Nederlandse dressuursport daarvan profiteert, is gisteren gebleken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden