Cordaid kapt met Oost-Europa

De ontwikkelingsorganisatie Cordaid moet noodgedwongen een einde maken aan haar relaties met zestig organisaties in Albanië, Bulgarije, Georgië en Moldavië.

De organisaties hebben deze week een brief met die inhoud ontvangen. Cordaid ontvangt, door de nieuwe regels voor de verdeling van belastinggeld onder de ruim 100 organisaties die bij minister Agnes van Ardenne een subsidie-aanvraag hebben ingediend, 15 miljoen euro per jaar minder. De katholieke ontwikkelingsorganisatie moet scherper kiezen in welke regio de hulp wordt verleend en moet ook nauwkeuriger de thema's uitzoeken.

Volgens Lilianne Ploumen, directeur projecten, betreurt haar organisatie dat de zestig partners niet meer op steun mogen rekenen. Wel wordt samen gezocht naar alternatieve financieringsbronnen. Maar hoelang Cordaid de teleurgestelde partners daarin kan bijstaan, is nog onduidelijk. Ploumen hoopt dat vooral de Europese Unie meer oog krijgt voor de landen die Cordaid nu verlaat. Volgens haar was het aantal partners in Bulgarije gering, daarentegen werd in de andere drie landen voor 4,5 miljoen euro per jaar weggezet, voor vooral thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg. Met de partners in die landen werden bijvoorbeeld patiëntenverenigingen opgezet en is thuiszorg voor ouderen geïntroduceerd. Daarnaast kwam Cordaid op voor de belangen van minderheden, met name voor het Roma-volk. „Gelukkig hebben we hun probleem dichter bij de EU kunnen brengen en is er voor de Roma wel meer geld vrijgemaakt.”

In Nederland heeft de reductie op de subsidie voor Cordaid ook gevolgen. De grote hulporganisaties zoals Oxfam Novib, Icco en ook Cordaid hebben een eigen loket voor particuliere initiatieven van Nederlanders. Zij sluisden daarmee geld van Ontwikkelingssamenwerking door naar kleinere organisaties. Tot voor kort werden door Cordaid goedgekeurde projecten automatisch van een verdubbeling van het geld voorzien. Daaraan moet ook een einde komen. Volgens Ploumen is nog niet duidelijk op welke bijdragen de particuliere initiatieven wel mogen rekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden