Cordaid dient met alliantiepartners subsidieaanvraag in

Vandaag dient Cordaid samen met alliantiepartners Both ENDS, IKV Pax Christi, Impunity Watch, Mensen met een Missie, het Nederlandse Rode Kruis en Wemos een subsidieaanvraag in bij Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking. De aanvraag van de alliantie ‘Samen voor Verandering’ bezegelt de samenwerking van de afgelopen jaren tussen de afzonderlijke organisaties. Het gaat om 106 miljoen euro per jaar, over de periode 2011-2015. De helft van het budget zal naar de meest kwetsbaren in falende staten en conflictgebieden gaan.

Het doel van de alliantie is gezamenlijk te werken aan het verbeteren van de positie van de meest kwetsbaren, in het bijzonder vrouwen, en het verstevigen van civil society op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Het gaat hierbij uitdrukkelijk niet om een fusie, maar om een alliantie waarbij elke organisatie op zijn eigen aandachtsgebieden actief is. De alliantie bouwt zo verder op de expertise en netwerken die in de afgelopen decennia zijn ontstaan. Deze zijn gebundeld in vijf thema’s, te weten conflicttransformatie, kleine boeren, gezondheid, sloppenwijken en weerbaarheid tegen rampen en klimaatverandering.

‘De grootste winst van de alliantie zal geboekt worden op landenniveau, als lokale partners van de afzonderlijke organisaties elkaar beter weten te vinden en gaan samenwerken’, stelt René Grotenhuis, directeur Cordaid en penvoerder van de alliantie. ‘Neem Soedan. Stel je voor dat de activiteiten van Cordaid voor gemeenschapsopbouw worden gekoppeld aan de strijd tegen straffeloosheid van Impunity Watch en aan de versterking van grassroots organisaties van Mensen met een Missie, dan creëer je meer massa en impact. En dat komt ten goede aan de Soedanese bevolking’.

De alliantiepartners delen de overtuiging dat het nodig is stevig in te zetten op wereldwijde coalities, zogeheten communities of change. ‘Allerlei spelers met verschillende achtergronden maar met eenzelfde doel die aan structurele veranderingen werken, dát is de nieuwe manier van ontwikkelingssamenwerking’, stelt Grotenhuis. ‘In deze alliantie kan elke organisatie met haar eigen netwerken bijdragen aan de vorming van wereldwijde coalities. We hebben een breed scala aan partners, van grass roots en civil society organisaties, bedrijven, belangengroepen, diaspora tot boerencoöperaties, ziekenhuizen, internationale lobbyorganisaties, denktanks en kennisinstituten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden