NieuwsBrexit

Corbyn wil premier Johnson eruit werken

Labour-leider Jeremy Corbyn, afgelopen juli.Beeld EPA

De Britse oppositiepartij Labour heeft een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Boris Johnson klaarliggen. Bij de eerste de beste gelegenheid dat Labourleider Jeremy Corbyn het idee heeft dat het succes kan opleveren, wordt de motie door zijn partij ingediend.

Johnson ligt onder vuur bij het overgrote deel van de oppositie en zelfs enkele leden van zijn eigen partij. De kersverse Britse premier heeft beloofd hoe dan ook op 31 oktober de Europese Unie te verlaten, met of zonder deal. Tegenstanders van een no-dealbrexit zien een zware economische recessie opdoemen als het Verenigd Koninkrijk de EU daadwerkelijk zonder afspraken verlaat.

Corbyn heeft in een brief naar andere partijleiders in de oppositie en vooraanstaande politici in de regering geschreven dat hij bereid is een interim-regering te leiden. Hij wil in dat geval de brexit uitstellen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Ook wil Corbyn dan campagne voeren voor een nieuw referendum met de mogelijkheid om toch in de EU te blijven.

De brief van Corbyn is een reactie op de harde taal geuit door premier Johnson, die parlementariërs die tegen de brexit zijn beschuldigde van ‘collaboratie’ met  de Europese Unie. 

Recessie

Ondertussen waarschuwen verschillende economen ervoor dat het verlaten van de EU zonder deal niet alleen een recessie zal veroorzaken, maar ook economische chaos met mogelijke voedseltekorten tot gevolg.

Johnson en zijn medestanders betogen dat deze onrust niet lang zal aanhouden en niet opweegt tegen de economische kansen die Groot Brittannië te wachten staan zodra het weer op eigen initiatief handelsovereenkomsten kan sluiten, onder het juk van Brussel vandaan. Critici wijzen er wel op dat de helft van het economisch verkeer gedreven wordt met de EU, en het in een dergelijke scenario vermoedelijk nog jaren duurt voordat er nieuwe handelsovereenkomsten kunnen worden gesloten. 

Lees ook: 

Brits parlement kan no-deal-brexit amper nog stoppen

Een invloedrijke Britse politieke denktank ziet nauwelijks een andere route: het Verenigd Koninkrijk valt op 1 november pardoes uit de Europese Unie, zonder akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden