Coördinatiecentrum Mensenhandel ’verbijsterd’

Saban B. (AT5) Beeld
Saban B. (AT5)

Het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) is ’verbijsterd’ dat er „opnieuw een zware crimineel die is veroordeeld voor mensenhandel" op vrije voeten is gelaten. „De tijdelijke vrijlating van de mensenhandelaar Murat O. laat zien dat de rechterlijke macht blijkbaar geen lessen heeft getrokken uit de ontsnapping van Saban B.", laat CoMensha donderdag in een verklaring weten.

De tot vier jaar cel veroordeelde Murat O. mag zijn proces in hoger beroep in vrijheid afwachten omdat zijn moeder ernstig ziek is niet vanwege de geboorte van een kind, zoals diverse media berichtten. Dat meldt het gerechtshof in Amsterdam donderdag in een persbericht.

Het hof schorste vorige week vrijdag de voorlopige hechtenis van O. onder voorwaarden op, tot de volgende zitting op 16 juli. Zo mag hij op geen enkele wijze contact hebben met de slachtoffers. O. heeft inmiddels veertien maanden vastgezeten.

De rechter veroordeelde Murat O. in december onder meer voor het in de prostitutie dwingen van vrouwen.

Het coördinatiecentrum fungeert als landelijk meldpunt van de registratie en plaatsing van slachtoffers van mensenhandel. De belangenorganisatie heeft inmiddels een brief naar minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gestuurd met de vraag of hij direct maatregelen neemt om te garanderen dat de veiligheid van slachtoffers wordt gewaarborgd.

Murat O. is vrij vanwege persoonlijke omstandigheden. Het gerechtshof in Amsterdam laat hiermee zien dat de rechten van daders prevaleren boven de rechten en gevoelens van slachtoffers, vindt CoMensha. Jerrol Marten van de organisatie: „De belangen van slachtoffers zijn weer ondergeschikt gemaakt vanwege persoonlijke omstandigheden van de misdadiger. Mensenhandelaren, zoals Saban B. en Murat O., mogen alleen in zeldzame gevallen en bij ernstige ziekte of overlijden van ouders, partner of kind, onder zware begeleiding kort hun straf onderbreken.”

„Het vertrouwen van slachtoffers in het rechtssysteem moet worden hersteld”, constateert CoMensha. Het vindt dat er naast meer veiligheidsgaranties ook een verandering in denken nodig is. „Denken vanuit de slachtoffers moet centraal staan. Dat gebeurt nu niet altijd. Dit kan leiden tot een ernstige stagnering in de gezamenlijke aanpak van mensenhandel. Slachtoffers zullen waarschijnlijk nog moeilijker dan al het geval is, bereid zijn aangifte te doen of medewerking te verlenen aan het strafproces.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden