Coöperatie Laatste Wil vindt poeder voor vrijwillig levenseinde
Een ‘conserveermiddel’ vormt volgens voorstanders van zelfbeschikking bij het levenseinde een relatief eenvoudig middel om een einde aan het eigen leven te maken. De veiligheid is nog onzeker.
De Coöperatie Laatste Wil zei dat het middel, mits juist gedoseerd, binnen een half uur leidt tot een zekere en pijnloze dood. Het effect is vergelijkbaar met koolmonoxidevergiftiging: het poeder zorgt ervoor dat zuurstof niet meer door het lichaam vervoerd kan worden.
Het poeder, dat wordt gebruikt in laboratoria, is vrij verkrijgbaar in Nederland en niet duur. De huidige middelen die zelfdodingsconsulenten aanraden, moeten worden besteld in landen als China en zijn eigenlijk illegaal in ons land.
De coöperatie wil niet zeggen om welk middel het gaat, om te voorkomen dat mensen het impulsief innemen. Wie lid wordt van de levenseindeclub krijgt na een half jaar informatie erover. De coöperatie werd vier jaar geleden opgericht om een vervolg te geven aan de ‘pil van Drion’, het pleidooi van de gelijknamige jurist uit 1991 om ouderen rust te bieden door hun een dodelijk middel beschikbaar te stellen ‘voor het geval dat’.
Volgens bestuurslid Petra de Jong kwam de kennis over het poeder van een van de 3300 leden die de coöperatie inmiddels heeft. “Er zijn wetenschappelijke casussen bekend. Wij denken dat het een veilige manier is, en vooral mensen rust geeft, ook al gebruikt men het middel niet.” De Jong kent nog geen leden van de coöperatie die het middel al hebben gebruikt.
Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam, vermoedt dat de actiegroep binnen de grenzen van de wet blijft. “Zelfdoding, of een poging daartoe, is niet strafbaar in Nederland. De strafrechter heeft in verschillende zaken duidelijk gemaakt wat anderen wel en niet mogen.” Zo mag men wel informatie geven, maar een middel niet verstrekken of helpen innemen.
De NVVE, de grootste vereniging in het levenseindeveld, hoopt dat het poeder mensen niet langer in de illegaliteit drijft. “Als dit middel goed en veilig is gebleken, zullen we ernaar verwijzen zoals we onze leden ook informeren over andere effectieve middelen”, zegt NVVE-directeur Agnes Wolbert. Bestuurslid Miriam de Bontridder van stichting De Einder, die mensen begeleidt bij hun zelfdoding: “We zouden het zeker aanraden, mits we weten dat het veilig is. Je wilt niet dat iemand voortijdig wordt gevonden en dan overleeft met forse hersenschade.”