Coöperatie Laatste Wil maakt werk van zelfdodingspoeder

Wie het poeder mee naar huis wil nemen, krijgt een kluisje opgestuurd om het in te bewaren.Beeld RV

Coöperatie Laatste Wil heeft de eerste brieven verstuurd aan leden over zelfdodingspoeder middel X.

Wie het geheimzinnige zelfdodingsmiddel X bestelt, krijgt eerst een kluisje opgestuurd. Daarmee gaan leden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) naar een bijeenkomst waar ze het middel X ontvangen en onder toezicht in de kluis moeten stoppen. Deze is te openen met een vingerafdruk of persoonlijke code. Kosten voor kluis en het zelfdodingspoeder: 180 euro.

Onlangs ging een mail met informatie over middel X de deur uit naar de eerste 3200 leden van CLW die het dodelijke poeder kunnen bestellen. Dat CLW een middel heeft waarmee mensen hun leven kunnen beëindigen, maakte de coöperatie vorig jaar september bekend. Wie een half jaar lid is, krijgt de informatie.

De 65-jarige Ignace Schretlen, voormalig huisarts, kunstenaar en blogger van de site Arts & Auto, is naar eigen zeggen een van de 'gelukkigen' die de mail ontving. Hij is langer dan een half jaar lid van CLW en staat achter de doelstellingen. Schretlen heeft bewondering voor ouderen die zich met allerlei ernstige beperkingen door het leven slaan. Zelf kampt hij ook met diverse aandoeningen. Nu kan ik er nog goed mee leven, "maar wat als ik een ernstige beroerte krijg?”

Toch koopt hij het poeder niet.

“Het probleem is dat CLW niet bekend maakt wat middel X is; je weet niet wat je koopt”, zegt Schretlen. “Je kunt dus niet nagaan of het voor een snelle humane dood zorgt en wat de bijwerkingen zijn.”

Vermoedens zijn er wel over de samenstelling van het dodelijke middel X. CLW omschrijft het als een stof die in laboratoria en ziekenhuizen wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen schimmels en bacteriën. Wie wil overlijden door het middel, moet 24 uur van tevoren beginnen met slikken van antibraakmiddelen, staat in een begeleidend schrijven. Een half uur voor inname van het gif is een pijnstiller aan te raden. Als middel X is opgelost in water en is opgedronken, krijgt de stervende binnen enkele minuten hoofdpijn en wordt duizelig en misselijk. Hartritmestoornissen en een hartstilstand zorgen uiteindelijk voor de dood.

Dat zijn omschrijvingen die doen denken aan een conserveermiddel dat ook in sommige handboeken voor zelfdoding wordt genoemd. Dat is geen onomstreden middel, zegt Schretlen. “Het blijft gif. Neem dan barbituraten. Dat wordt ook bij euthanasie toegepast.” Gif is volgens Schretlen ook te koop op internet. Via Google is best een dodelijk gif te vinden. Maar een humane dood? “Je moet dat wel zeker weten. Denk ook aan de mensen die erbij zijn als je overlijdt.”

Hoe werkt het?

Middel X is alleen verkrijgbaar voor mensen die al langer dan een half jaar lid zijn van de Coöperatie Laatste Wil. Na bestelling machtigt het CLW-lid iemand van een collectieve inkoopgroep om het middel X te bestellen. Deze persoon is de enige die weet wat middel X is, samen met het bestuur van CLW.

Voor 180 euro koopt een CLW-lid niet alleen het poeder, maar ook een kluisje. Dat krijgt hij opgestuurd voordat hij middel X krijgt. Uitdelen van middel X gebeurt tijdens een bijeenkomst waar informatie wordt gegeven over het poeder. Het kluisje moet mee. Heeft de besteller het middel gekregen, dan ziet CLW er op toe dat het poeder in het kluisje verdwijnt. 

Tijdens de bijeenkomst waar het middel wordt verstrekt, bekijkt een medewerker van CLW of de ontvanger wilsbekwaam is. Al zegt CLW dat zo’n vluchtige toets natuurlijk zijn beperkingen heeft. 

Lees ook ons artikel uit september over de aankondiging van de coöperatie: Coöperatie Laatste Wil vindt poeder voor vrijwillig levenseinde

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden