'Cool Runnings' op weg naar Sotsji

Jamaicanen proberen zich weer te kwalificeren voor Winterspelen

ELINE VAN SUCHTELEN

Ze noemen zichzelf 'the hottest thing on ice'. Wie de muziek hoort op de website van het Jamaicaanse bobsleeteam, krijgt spontaan zin in de zomer. De vrolijke deuntjes doen denken aan danseressen in rokjes van riet en cocktails op het strand. Voorlopig zitten de atleten alleen niet met de voeten in het zand, maar op het ijs. De Jamaicaanse bobsleeërs proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sotsji. In het Noord-Amerikaanse Evanston stomen ze zich klaar voor het olympische seizoen.

Idioot? Ja, natuurlijk. Maar de mannen van het Caribische eiland worden allang niet meer uitgelachen. In 1988 maakte het team faam door als exotisch land met een bobsleeteam op de Winterspelen in Calgary aan de start te verschijnen. Niemand nam de mannen, die nog nooit een vlokje sneeuw hadden gezien, serieus. De atleten werden gezien als een stel fantasierijke exoten. De ploeg werd door collega's bespot, maar het publiek sloot de underdog in de armen. Rondom de olympische bobbaan liepen mensen ineens rond met een Jamaica T-shirt waarop rastafari's te zien waren die in de bob langs palmbomen vlogen. Het reggaenummer 'Hobbin and a Bobbin' werd overal gedraaid. De pr-man met lange baard die in zijn vrije tijd als reggaezanger optrad, maakte het plaatje compleet.

Publicitair gezien was de deelname een groot succes. Sponsors stonden in de rij om de mannen te steunen. In sportief opzicht moest er wel nog een hoop gebeuren. De ploeg, die in de twee- en viermansbob uitkwam, had amper ervaring met afdalen door het ijskanaal. Wat iedereen had verwacht, werd tijdens de olympische race werkelijkheid. Op het moment suprême crashte de bob. De vooroordelen werden bevestigd: mannen uit een land waar het vaak boven de 30 graden Celsius is, kunnen niet bobsleeën.

Toen de ploeg overwoog te stoppen maakte Disney een film over het avontuur in Calgary. 'Cool Runnings' zorgde voor een nieuwe stroom aan publiciteit. Door de comedie werd het team ook buiten de bobbaan bekend. De beelden van bibberende Jamaicanen in de sneeuw met bevroren rasta's gingen de hele wereld over.

Bobteam Jamaica ging door en kwalificeerde zich voor de Winterspelen in Albertville in 1992 in Frankrijk, waar het team geen rol van betekenis kon spelen. Twee jaar later volgde een grote stunt in de geschiedenis van het exotische bobsleeën. Het land werd in 1994 op de Winterspelen in het Noorse Lillehammer 14de, voor grootmacht Amerika en een aantal andere sterke bobsleenaties. In 2002 zette het team op de Spelen in Salt Lake City met Winston Watt en Lascelles Brown zelfs een olympisch startrecord neer van 4.78 seconden. Met die prestatie werden de vooroordelen over Jamaicaanse bobsleeërs voor even de wereld uit geholpen.

Toen de hype van de bobsleeënde Jamaicanen voorbij was, bleef ook het succes uit. Het lukte de ploeg niet om zich te kwalificeren voor de Spelen van 2006 en 2010.

Cool Runnings is nu terug. Piloot Watt wil met zijn ploeg naar Sotsji. De vooruitzichten zijn goed. Op dit moment staat Watt op de 35ste positie van de wereldranglijst, goed voor een olympisch ticket. Jamaica moet bij de beste vijftig teams horen om zich te plaatsen.

Eigenlijk was de Jamaicaan al zo'n acht jaar met pensioen. Maar hij voelt zich nog fit, vertelde hij drie weken geleden aan de NOS. Breed lachend: "Zo lang ik mijn leeftijd niet zeg, weet niemand hoe oud ik ben."

Overmorgen viert Watt zijn 47ste verjaardag. Hij is een oude man om te sporten op topniveau, geeft hij zelf toe. Maar als het over Jamaica en bobsleeën gaat, bestaan er geen onmogelijke missies. Watt laat de warme stranden in zijn geboorteland nog even voor wat ze zijn. In Sotsji wil de Jamaicaan weer stunten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden