Convenant rituele slacht wankelt

In een slachthuis in Dodewaard worden schapen op rituele wijze geslacht voor het Islamitische Offerfeest. Beeld ANP
In een slachthuis in Dodewaard worden schapen op rituele wijze geslacht voor het Islamitische Offerfeest.Beeld ANP

De joodse organisaties overwegen sterk om geen handtekening te zetten onder het convenant waaraan staatssecretaris Henk Bleker van landbouw werkt om het dierenwelzijn bij onverdoofd slachten te verbeteren. De Eerste Kamer zou dit convenant eigenlijk al eind maart ontvangen.

Ingrid Weel

Bleker maakt deze met het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV). Het NIK is echter zeer ontevreden over de voorzitter van de wetenschappelijke commissie die het convenant moet toetsen, Ludo Hellebrekers.

Hellebrekers is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde (KNMvD).

Vanuit die functie heeft hij eerder laten weten dat de discussie over ritueel slachten zijn inziens over dierenwelzijn gaat en niet over de vrijheid van geloofsbelevenis, noch over de interpretatie van religieuze wetten of voorschriften.

Ronnie Eisenmann,voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam: "Vanaf het begin hebben wij aangeven dat Hellebrekers als voorzitter van de commissie voor ons onacceptabel is. Ik vertrouw hem deze zaak niet toe. Maar Bleker blijft maar vasthouden aan Hellebrekers."

Het ministerie van landbouw zegt Hellebrekers te hebben gevraagd als hoogleraar anesthesiologie. Zij wijzen er op dat er ook een hoogleraar klinische neurofysiologie in de commissie zit, Hilbert Kamphuisen, die meent dat de rituele onverdoofde slacht zeer diervriendelijk plaatsvindt.

Eisenmann: "Wij zagen er veel in om samen binnen de grenzen van de religieuze praktijk te zoeken naar verbetering van het dierenwelzijn. Wij zijn echter zeer onaangenaam verrast dat de staatssecretaris weigert een andere voorzitter aan te stellen. Elke wetenschapper kan toch die commissie leiden?"

De staatssecretaris heeft gisteren juist laten weten bijna klaar te zijn met het convenant. Er hebben al drie conceptversies op tafel gelegen en de besprekingen hebben geleid tot steeds nauwkeuriger formuleringen in de tekst. Maar, zegt Eisenmann, "voor ons is Hellebreker een onoverkomelijk probleem".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden