Controverse rond draaiende woning op rotonde Tilburg

Tilburg trekt de aandacht met een bewegend rotondekunstwerk. Maar in de stad klinkt kritiek op het prestigeproject van 3,5 ton.

De kleinste nieuwbouwwijk van Tilburg staat op een rotonde. Daar leggen bouwvakkers op dit moment de laatste hand aan een eenzaam rijtjeshuis. Half maart gaat het huis over een rails rondjes draaien op de Hasseltrotonde, bij de noordelijke toegangsweg naar de stad. Jaren van bakkeleien in de gemeenteraad gingen aan het 3,5 ton kostende kunstwerk vooraf, en nog steeds roept het een hoop controverse op.

Cultuurwethouder Hugo Backx (PvdA) is lyrisch over het werk van de Eindhovense kunstenaar John Körmeling. „Het draaiend huis past prima bij Tilburg als kermisstad. Bovendien was op de plek waar nu de rotonde ligt vroeger een woonstraat. Die komt nu weer een beetje terug. Het is goed dat het project veel publiciteit trekt, dat zet Tilburg op de kaart.”

Het huis, opgetrokken uit gele baksteen, zal niet bewoond worden. Dat was oorspronkelijk wel het plan van Körmeling, die furore maakte met een tijdelijk reuzenrad voor auto’s in Utrecht. De gemeente vond het echter te gevaarlijk mensen te laten wonen op de drukke rotonde. Niemand zal dus kunnen genieten van de grote ramen op de begane grond en eerste verdieping, of de twee dakkapellen op zolder. Het huis zal er wel uitzien alsof het bewoond wordt.

De kunstenaar moest nog een concessie doen. In eerste instantie wilde hij het huis laten draaien met de snelheid van het verkeer. In verband met de verkeersveiligheid doet het gebouw nu twintig uur over een rondje. „Eigenlijk nog spannender”, vindt wethouder Backx. „In eerste instantie denk je dat het huis stilstaat, maar als je terugkomt op de rotonde, staat het op een andere plek.”

Te spannend, oordeelt SP-fractievoorzitter Johan van den Hout. „Het is een mooi kunstwerk, maar je moet het niet op die plek zetten. Je rijdt een drukke rotonde op, en je ziet ineens een huis. Dat is verwarrend, zeker voor mensen van buiten de stad. Ik ben bang dat automobilisten die op zoek zijn naar de bordjes ’Efteling’, en óók nog afgeleid worden door dat huis, niet meer op het verkeer letten.”

Onzin, vindt Backx. „Een bloemperk kan mij ook afleiden. Natuurlijk kijken mensen naar dat huis. Maar dat mag ook.” Volgens verkeersdeskundigen van de gemeente levert het huis geen risico’s op.

Toch vreest ook Hans Smolders, oud-chauffeur van Pim Fortuyn en tegenwoordig fractievoorzitter van de Lijst Smolders Tilburg, botsingen door toedoen van de rotondewoning. Bovendien vindt Smolders het project geldverspilling. „We gaan een huis op een rotonde zetten, terwijl onze jeugd niet eens huizen kan kopen. De wegen liggen er slecht bij en er is veel stille armoede. Tachtig procent van de Tilburgers begrijpt dit niet.”

„Inderdaad, 3,5 ton is veel geld”, geeft wethouder Backx toe. „Maar als je kijkt naar wat de bouw van een normaal huis kost, valt het wel mee.” Volgens hem was het geld al voor kunst gereserveerd, en kan het dus niet zomaar ergens anders aan uitgegeven worden.

Backx vindt het belangrijk de stad met kunst ’op te sieren’. Het zit hem dwars dat Tilburg een reputatie heeft als lelijke stad. „Daar werken we heel hard aan. Tilburg bruist.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden