Controleur uitkeringsfraude moet zichzelf terugverdienen

null Beeld anp xtra
Beeld anp xtra

Honderd extra mensen mocht het UWV dit jaar in dienst nemen om fraude met uitkeringen op te sporen. De voorwaarde van het kabinet was wel dat deze werknemers zichzelf terugverdienen. En nog beter was het als ze geld opleveren.

Dat is gelukt, meldt het UWV: in de eerste vier maanden van 2014 waren er al ruim twee keer zoveel overtredingen geconstateerd als in de eerste vier maanden van 2013 en was het boetebedrag van 22,7 miljoen euro ruim zeven keer zo hoog.

Over die boetes maakte de Nationale Ombudsman, Frank van Dooren, zich gisteren erg boos. Die is veel te hoog voor 'goedwillende burgers die zich vergissen', zei hij. Het UWV was ook al in gesprek met het ministerie van sociale zaken over de hoogte van de boetes voor gevallen waarin de uitkerings-gerechtigde niet veel te verwijten valt, meldt de instantie in een kwartaalbericht.

Uitzonderlijk
De directeur handhaving van het UWV, Ben Rolloos, noemt in een periodiek UWV-magazine de eis dat medewerkers zichzelf moeten terugverdienen 'uitzonderlijk' omdat overheidsgeld voor extra personeel altijd losstond van wat die werknemers opbrengen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen pakte de kans echter met beide handen aan. Al jaren ziet het UWV door bezuinigingen juist duizenden arbeidsplaatsen verdwijnen. "We hebben ingeschat hoeveel extra overtredingen we kunnen constateren", verklaart Rolloos. "En we zagen duidelijk ruimte om meer te verdienen met extra mankracht."

Het UWV wil in vier jaar tijd 243 extra medewerkers aannemen, wat bijna 100 miljoen euro kost. Deze mensen zullen volgens de berekeningen van het UWV in die periode zo'n 250 miljoen euro opbrengen.

Met name van de 'adviseurs werk', die gesprekken gaan voeren met mensen die net in de WW zitten, wordt veel verwacht. Zij moeten drie keer zoveel opleveren als ze kosten. Deze adviseurs wijzen werklozen erop dat ze het moeten melden als ze vrijwilligerswerk doen, op vakantie gaan, verhuizen, trouwen of scheiden. Ze bekijken ook of de WW'er voldoende solliciteert, anders kan hij worden gekort op zijn uitkering. "De bedoeling is om een beetje druk te zetten op de mensen", zegt Gerard Vlaanderen, strategisch adviseur bij het UWV in het bedrijfsmagazine.

Hoge boetes
Als een uitkeringsgerechtigde te veel geld heeft ontvangen, moet hij dat terugbetalen. Sinds de fraudewet is ingevoerd, krijgt de 'fraudeur' daar bovenop een boete van maximaal hetzelfde bedrag en minimaal 150 euro.

Eind vorige maand oordeelde de (rechtsprekende) Centrale Raad van Beroep dat het UWV een veel te hoge boete uitschreef aan iemand die te laat veranderingen in zijn situatie had gemeld. Sindsdien legt het UWV geen nieuwe boetes meer op.

Het UWV wil nu eerst duidelijk weten of minister Asscher van sociale zaken de fraudewet wil aanpassen. In een reactie op het rapport van de Ombudsman zegt Asscher rekening te willen houden met mensen die een kleine fout of vergissing maken. In de Tweede Kamer is het afgelopen jaar diverse keren kritiek geuit op de wet. Gisteren lieten PvdA, CDA en D66 weten die te willen veranderen.

Divosa, de vereniging van managers van gemeentelijke sociale diensten, vond de wet al bij de invoering overbodig. Iedereen die moedwillig in gebreke blijft, kon al worden aangepakt voordat deze wet twee jaar geleden werd ingevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden