Controleren van auto in bijstand ongepast

Van onze parlementsredactie

Ter Veld schrijft dit in antwoorden op vragen van de Kamer over de herziening van de algemene bijstandswet. Het CDA kwam een aantal maanden geleden met deze suggestie om fraude met uitkeringen op het spoor te komen. Volgens het CDA komt het nogal eens voor dat bijstandsgerechtigden in auto's rijden, die gezien de hoogte van de uitkering, veel te duur zijn. De PvdA, de partij van Ter Veld, reageerde als gestoken op deze suggestie. Het CDA kreeg echter steun van de VVD, zodat er in principe een Kamermeerderheid is.

Ter Veld erkent dat dit voorkomt. Het kan een reden zijn voor de sociale dienst om een onderzoek in te stellen. Maar gegevensbestanden bij voorbaat koppelen is te zwaar. Ook al, omdat een sociale rechercheur nu al via de plaatselijke politie informatie kan inwinnen over de herkomst van een auto. Wel wil ze bij wijze van concessie aan het CDA nagaan of die informatie kan worden ingewonnen zonder de tussenkomst van de politie.

Ook een koppeling van het bestand van de sociale dienst aan dat van het Bureau kredietregistratie in Tiel komt voor Ter Veld niet in aanmerking. Volgens haar zijn er geen gevallen bekend van een door een sociale dienst verstrekt krediet dat niet had mogen worden gegeven gezien de gegevens van dat bureau.

Volgens de staatssecretaris is koppeling van bestanden alleen zinvol, als er enig effect verwacht mag worden voor grote groepen bijstandsgerechtigden. Daarom voelt ze er wel voor de gegevens van de ziekenfondsen, de Informatiseringsbank (studiefinanciering) en de huursubsidie naast die van de sociale diensten te leggen. De ziekenfondsen hebben dat tot dusver altijd geweigerd.

CDA-woordvoerder Doelman toonde zich gisteren desgevraagd niet onder de indruk van de argumenten van Ter Veld. Zij wees erop dat juist de sociale diensten in vooral de grote gemeenten hebben gevraagd om een koppeling met de Rijksdienst voor het wegverkeer. "Zij vragen erom om de snelheid van de bewijslast te bevorderen. Als zij dat nuttig vinden, hou ik aan mijn voorstel vast."

Het belangrijkste onderdeel van de herziening van de Algemene bijstandswet is dat ook de alleenstaande moeder met een uitkering verplicht moet worden om betaald werk te zoeken op straffe van een korting op de uitkering. Alleen als de kinderen jonger dan twaalf jaar zijn, geldt die plicht niet. Gescheiden vrouwen vormen de grootste groep in de bijstand (rond 56 procent).

Daarnaast kan ook de partner van een uitkeringsgerechtigde verplicht kan worden om betaald werk te zoeken. Bovendien wordt de beleidsvrijheid van gemeenten, die de wet uitvoeren, aanzienlijk vergroot. Zij moeten beoordelen hoeveel een uitkeringsgerechtigden mag bijverdienen en zij krijgen de beschikking over de fondsen van de bijzondere bijstand. Met dat geld moeten de arbeidskansen van uitkeringsgerechtigden verbeterd worden. De Kamer is het in grote lijnen met die kabinetsvoornemens eens.

Ter Veld voelt wel wat voor het idee van CDA en PvdA om de speciale voorzieningen voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werklozen en zelfstandigen (IOAW en IOAZ) in de bijstandswet op te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden