Controle op personenverkeer uit Benelux blijft gehandhaafd

Van onze correspondent BRUSSEL - Uit onvrede over het Nederlandse drugsbeleid handhaaft Frankrijk voorlopig de controles aan de grenzen met de Benelux-landen. Daarmee lopen de spanningen tussen Nederland en Frankrijk verder op. Nederland voelt zich tekort gedaan, omdat Frankrijk nu wèl het personenverkeer naar en vanuit Spanje en Duitsland vrijlaat.

“De problemen worden eerder grote dan kleiner,” zei minister van buitenlandse zaken Van Mierlo gisteren in Brussel. Hij was toen nog niet officieel op de hoogte van het Franse voornemen om ten aanzien van de Benelux-landen de 'oude' politiek te handhaven: controles aan de landsgrenzen. Dat voornemen werd in regeringskringen in Parijs bevestigd.

De Fransen zetten daarmee een domper op de viering van het éénjarig bestaan van het Verdrag van Schengen, dat voorziet in open grenzen tussen Europese landen. Nederland had als voorzitter van de Schengen-groep gisteravond een feestelijk bedoeld dinertje georganiseerd in Leuven. De deelnemende bewindslieden konden slechts concluderen, dat 'Schengen' nog steeds niet volledig toegepast wordt.

Bij het Verdrag zijn zeven lidstaten van de Europese Unie aangesloten: de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Schengen voorziet niet alleen in vrij personenverkeer, maar ook in samenwerking op het gebied van politie en justitie.

De stap van de Fransen betekent ook dat ze België en Luxemburg rechtstreeks bij hun conflict met Nederland betrekken. Nederland grenst nu eenmaal niet aan Frankrijk.

In diplomatieke kring wordt verwacht dat het vrije personenverkeer tussen de Benelux-landen blijft bestaan, ondanks de Franse druk. De Belgen hebben wel moeite met het Nederlandse drugsbeleid, maar vinden dat de Franse president Jacques Chirac te ver gaat in zijn kritiek.

Minister van Mierlo was juist gisteren in Brussel druk in de weer om zijn Franse collega Hervé de Charette tot een wat milder oordeel over Nederland te bewegen. Dat leek ook te lukken: tijdens beraad van de Europese Unie gaf de Fransman een verklaring uit, waarin hij afstand nam van de gewraakte term 'narco-staat'. Die stond in een rapport van een Franse senator, Masson, waarin Nederland werd afgeschilderd als spil van de drugshandel in Europa.

Volgens minister De Charette is de opinie van Masson niet die van de Franse regering. Frankrijk is er niet op uit “een bevriend land in de beklaagdenbank te zetten.” Samenwerking en harmonisatie zijn geboden.

Maar met dat laatste bedoelt Parijs steevast, dat de Nederlandse regering haar liberale beleid moet laten varen, ten gunste van een veel strengere aanpak van drugs. President Chirac verlangt niets minder dan een “verbod op de produktie van en de handel in alle drugs, zonder uitzondering,” liet hij gisteren optekenen in het dagblad Libération.

Opnieuw betichtte Chirac Nederland van laksheid bij de bestrijding van drugs. Daags tevoren had premier Wim Kok in een tv-interview gezegd dat met de Fransman amper een redelijk gesprek over drugs mogelijk is, omdat deze 'bezeten' is van het onderwerp.

Minister Van Mierlo probeerde de diplomatieke schade te beperken. Hij zei blij te zijn dat de Franse regering het uiterst kritische rapport van senator Masson niet zomaar overneemt.

Maar er is in dat rapport veel meer dat hem niet zint dan de opmerking dat Nederland dè drugsstaat van Europa is. Zo noemde Van Mierlo het 'schandelijk' dat Masson beweert dat Nederland het belang van de Rotterdamse haven zwaarder laat wegen dan de strijd tegen de drugs.

Volgens Van Mierlo is dat een 'misleidende' interpretatie van de drugsnota, die momenteel bij de Kamer in behandeling is. In die nota staat dat het moeilijk is de aanvoer van drugs een halt toe te roepen, gezien de enorme omvang van de haven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden