Controle op ontgroening neemt toe

De ontgroening van studentenverenigingen krijgt steeds meer toezicht. Maar de ene stad pakt het voortvarender aan dan de andere. Zolang het goed gaat, gaat het goed. ' Ontgroening' heet het nergens meer, maar kennismakingstijd of introductieperiode. Alexander Roepers van het Rotterdamsch Studenten Corps: Dat woord beschrijft het doel beter: de studie, stad en sociëteit leren kennen. Elke suggestie van initiatierituelen moet kennelijk worden vermeden.

Afgelopen juni nog belandde een Groningse student op de intensive care, nadat hij bij een drinkspelletje zes liter water had gedronken. Dat incident was vreselijk, zegt Afke Hemmes van vereniging Albertus Magnus. Maar hij maakt het goed. Hij wil ondanks alles nog steeds lid zijn van de kroegcommissie. Bij Vindicat Atque Polit in Groningen ging het in 1997 echt flink mis, toen een aspirant-lid overleed na onder groepsdwang een liter jenever achterover te hebben geslagen. Onderwijsminister Ritzen pleitte daarna voor een gedragscode en keurmerk om excessen te voorkomen. Maar landelijk beleid is er nog steeds niet, alleen richtlijnen van de Landelijke kamer van Verenigingen. Minimaal 6 uur ononderbroken slaap per nacht, controle op collegebezoek en een absoluut verbod op alcohol, somt Bart van den Tol van Carolus Magnus in Nijmegen op. Ook vrijwillig lekker een biertje drinken zit er dus niet in.

Een rondje corpora bellen leert dat zij vergelijkbare slaap-en alcoholregels hebben. Dagelijkse hygiëne hoort er tegenwoordig ook bij, want infectieziektes voorkom je niet als de groep zich een week niet mag wassen, terwijl iedereen bij elkaar slaapt en door uitputting al een verminderde weerstand heeft. Verplicht een liter jenever drinken is in elk geval van de baan. Toch blijken dus ook andere spelletjes riskant.

Groningen gooide in 1998 het roer om. De studentenverenigingen, de universiteit en de gemeente vormden een Advies Commissie Introductietijd op basis van de richtlijnen. Ook in Delft en Rotterdam zijn zulke commissies ingesteld. Ze ontmoeten de bestuursleden twee keer per jaar voor evaluatie van de vorige groentijd, en het uitwisselen van tips over veiligheid. Tijdens de turbulente weken staan artsen, psychologen en juristen paraat.

Amsterdam vindt dat blijkbaar niet nodig, Nijmegen en Maastricht evenmin. De rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam ziet de verenigingen jaarlijks, en stuurt elke juli een brief om ze aan de gevaren te herinneren. De studentenartsen staan niet speciaal stand-by. Net als bij de Vrije Universiteit. Zij hebben zelf verantwoordelijkheid, laat de VU weten. Zolang het goed gaat, gaat het goed. Albertus Magnus in Groningen doet na het waterincident juist zijn best en heeft nu twee extra regels: overmatige inname mag met geen enkele stof meer, en opdrachten die de lichamelijke integriteit van nieuwelingen schaden mogen ook niet. Veel water moeten drinken, valt onder beide regels.

Toch zijn er altijd mensen voor wie de groepsdwang te veel is, zegt Joke Cuperus van de adviescommissie. Ze kunnen niet goed relativeren dat het toch een spelletje is. De vernedering, psychische manipulatie en uitputting horen bij het ritueel. Maar de afhakers worden in Groningen niet meer aan hun lot overgelaten; de commissie let ook al op de nazorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden