Controle op 93 jaar oude iep faalde Advocaat poogt gemeente aansprakelijk te stellen voor dood baby door vallende boom

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De Amsterdamse advocaat mr. Steef Top vermoedt dat Amsterdam nalatig is geweest in het onderhoud van de 93 jaar oude iep die enkele weken geleden in een drukke straat omviel en daarbij een auto verpletterde. De inzittenden, een echtpaar met baby, raakten ernstig gewond. De baby is tien dagen erna overleden.

Volgens Top blijkt uit foto's dat de iep de laatste jaren scheefzakte. Op een foto uit het gemeentearchief staat de boom in 1986 nog vrijwel rechtop, een kiekje van een buurtbewoner uit 1992 laat zien dat de boom langzaam begon te hellen. Dit had volgens Top voor de gemeente een signaal moeten zijn de oude boom extra te controleren. Na het ongeval bleek dat de iep van binnen geheel door schimmels was weggevreten en alle wortels waren verrot.

Top probeert voor het gezin, dat ten tijde van het ongeval met hun acht maanden oude zoon op weg was naar het consultatiebureau, te onderzoeken of de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld. Hij heeft gisteren van de deelraad West de controlerapporten van de bomen in het stadsdeel gekregen. Daarin moet terug te vinden zijn of de iep aan de Constantijn Huygensstraat voldoende is gecontroleerd.

Op voorhand verbaast Top zich er echter al over dat nooit was ontdekt dat de boom van binnen verrot was. “De iep was 93 jaar oud en alleen al daarom had de gemeente deze boom extra moeten controleren. Bovendien stond hij ook nog langs een drukke verkeersader. Toch is blijkbaar de rot nooit opgemerkt, want anders zou de boom er niet meer hebben gestaan.” Hij wijst er op dat het tegenwoordig dankzij geavanceerde technieken goed mogelijk een boom op ziektes te controleren.

Het omvallen is mogelijk bespoedigd door grondwerkzaamheden in april.

Het energiebedrijf heeft er in de buurt gegraven en heeft daarbij mogelijk de toch al verrotte wortels nog verder beschadigd.

De stadsdeelraad West heeft het onderhoud en de controle van de bomen in de wijk uitbesteed aan een particulier bedrijf. De gemeente heeft geen specialisten die dit werk kunnen verrichten. Of het particuliere bedrijf wel over de nodige know-how beschikte, wordt in kringen van ambtenaren echter openlijk betwijfeld. In het personeelsblad van de gemeente zei vorig jaar het hoofd 'bomen en plantsoenen' dat “de verantwoordelijkheid voor de bomen is opgelegd aan mensen die er nul-komma-nul procent verstand van hebben”.

De advocaat zal, als de gemeente aansprakelijk gesteld kan worden, een schadeclaim indienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden