Contrasten

Het ziet er naar uit dat er vandaag contrasten in het weer zullen optreden. Langs een koufront is boven de Mediterrane regio een nieuwe depressie tot ontwikkeling gekomen. Een afsplitsing van dit systeem trekt over Duitsland naar het noorden en veroorzaakt vandaag regen in regio's langs de oostgrens. De computers van Duitsland berekenden aanvankelijk tot meer dan 20 mm, gisteravond werd dat enigszins teruggeschroefd. In de rest van Nederland blijft het droog met nu en dan zonneschijn. De temperaturen lopen op tot 14-15'. Later op de dag kan er in het westen overigens wel een enkele bui vallen. De wind is westelijk. Morgen in de kustprovincies kans op een enkele bui.

Elders op de meeste plaatsen droog met af en toe zon, een matige zuidwestenwind en temperaturen rond 14'. Van vrijdag af wordt het slechter weer. Een storing die over het zuidelijk deel van de Britse eilanden naar ons land trekt veroorzaakt periodiek regen bij geen hogere maximumtemperaturen dan ongeveer 12'. Op de langere termijn gaan de temperaturen weer wat omhoog maar de wisselvalligheid blijft. Bepalend voor het weerbeeld is een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland.

Tussen maandagochtend en gisterochtend is in het oosten van Spanje zeer veel regen gevallen. Op het vliegveld van de Catalaanse hoofdstad Barcelona viel maar liefst 105 mm. Ook aan de andere kant van de Pyreneeën stortregens. In Perpignan werd over dezelfde periode 92 mm opgevangen. Gisteren overdag schoof het gebied met zware regenval naar het zuidoosten van Frankrijk, Italië en het zuiden van Zwitserland. In Genua een wolkbreuk van 122 mm. In het noorden van Europa laat ondertussen Thialf z'n tanden zien. Kiruna mat - 14,5' en het Finse Muonio - 13,1. Het is alweer vier jaar geleden dat het rond deze datum in die streken extreem koud was. Op de 15e in 1992 in Naimakka- 25,0'. Een koufront veroorzaakte gisteren voornamelijk in het westen van het land regen. In Oud Beijerland viel 5 mm. 's Middags verpieterde het regengebied. In Oosterwierum om 14.15 uur slechts 10 minuten gemiezer en veel plaatsen in het oosten hielden het droog. Voor het front in het oosten nog wat zon en maxima tot bijna 18'. 's Middags in het westen opklarend en aan de kust een vrij krachtige zuidwestenwind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden