Contador uit kritiek op gedwongen vertrek van Rasmussen uit de Tour

De Tour de France 2007 behoort tot het verleden, maar de ronde houdt de gemoederen nog steeds bezig. ,,Ik had liever op een andere manier gewonnen”, onthulde de Spanjaard Alberto Contador.

Contador uitte gisteren kritiek op het gedwongen vertrek van de Deen Michael Rasmussen tijdens de Tour. Rasmussen werd als geletruidrager door zijn ploeg Rabobank uit de Ronde van Frankrijk gehaald omdat hij de ploegregels had overtreden. Contador nam daarop de trui over en won de Tour.

„Ik weet niet wat precies de achtergronden zijn, maar ik weet wel dat het niet mogelijk is dat je halverwege een wedstrijd wordt verteld dat je naar huis moet als er vooraf geen probleem is geweest”, zei Contador tegen de Spaanse radiozender Cadena Ser. „Ik had liever op een andere manier gewonnen.”

Over de beschuldigingen van de Duitse dopingexpert Werner Franke aan zijn adres: „Je moet tegenwoordig je onschuld bewijzen, zelfs als je niet eens verdacht bent.”

De Deense politie pakte gisteren een 30-jarige man uit Herning op voor het ’hacken’ van de e-mail van Rasmussen. De man had gevoelige informatie uit de mailbox van Rasmussen aangeboden aan de Deense krant BT. De krant weigerde het aanbod en schakelde de politie in.

De Duitse politie verrichtte gisteren een huiszoeking bij wielrenner Patrik Sinkewitz. De 26-jarige Duitser werd nog voor de Ronde van Frankrijk betrapt op een ongewone testosteronwaarde. Zijn ploeg T-Mobile ontsloeg Sinkewitz. „We hebben de politie gevraagd een huiszoeking te doen in het kader van ons onderzoek”, meldde een woordvoerder van het parket van Bonn.

Sinkewitz werd in juni tijdens een trainingskamp voor de Tour betrapt op het gebruik van testosteron. Tijdens de Tour lekte het nieuws over de positieve plas uit. Sinkewitz had de wedstrijd toen al enkele dagen verlaten omdat hij te veel pijn had na een valpartij. Deze week erkende Sinkewitz dat hij een fout had gemaakt. Hij vroeg dan ook geen analyse van het B-staal aan. Sinkewitz riskeert een schorsing van twee jaar.

De WK wielrennen op de weg, van 25 tot 30 september in in Stuttgart, gaan gewoon door. De organisatie dreigde het evenement af te gelasten na de diverse dopingschandalen in de Tour. Na gesprekken met de Duitse en mondiale wielerunie heeft de organisatie besloten dat de mondiale titelstrijd toch doorgang zal vinden.

„De stad is beschikbaar voor de WK. De kans op een ommekeer in het wielrennen bestaat”, sprak een woordvoerster. Voor en tijdens de kampioenschappen zal er vaak op doping worden gecontroleerd.

De Italiaanse kampioen tijdrijden Luca Ascani is betrapt op het gebruik van het verboden middel epo. Ascani liep tegen de lamp bij een controle na het kampioenschap op 26 juni in Novi Ligure. Ascani kwam uit voor de ploeg Aurum Hotels, die sinds 11 juli wegens het niet nakomen van financiële verplichtingen door de Italianse bond uit koersen werd geweerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden