Contactgroep erkent rebellenraad, Kaddafi krijgt vertrekvoorstel

De buitenlandse ministers (vlnr) van Turkije, de Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Spanje en Groot Brittannië. Beeld ap
De buitenlandse ministers (vlnr) van Turkije, de Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Spanje en Groot Brittannië.Beeld ap

Afgevaardigden van meer dan dertig landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben besloten de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen te erkennen als de wettige regeringsautoriteit. Ook zal de Internationale Contactgroep voor Libië Kaddafi een staakt-het-vuren aanbieden, als de leider op zijn beurt bereid is om te vertrekken.

Het besluit om de Nationale Overgangsraad te erkennen, totdat een interim-regering is samengesteld, werd vrijdag in Istanbul genomen tijdens de vierde bijeenkomst van de vier maanden oude contactgroep.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, ging ook akkoord met een 'road map' voor Libië om de alleenheerschappij van Kaddafi geleidelijk om te bouwen tot een democratisch systeem.

Tegoeden
De erkenning houdt onder meer in dat de rebellenraad aanspraak maakt op mogelijk kolossale Libische tegoeden.

Eerder werd de raad al door een aantal landen erkend als ,,legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk''. Ze leidt de half februari in de noordoostelijke regio Cyrenaica uitgebroken opstand tegen het autoritaire regime van de Libische leider Muammar Kaddafi, die zijn basis en aanhang in de noordwestelijke regio Tripolitania heeft.

Bescherming burgers
Sommigen zijn echter bezorgd of een regering van de Libische oppositie wel de gehele Libische maatschappij zou vertegenwoordigen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de Contactgroep Libië opgeroepen bij de Libische oppositie aan te dringen op bescherming van burgers in de gebieden die in handen zijn van de oppositie.

Vertrek Kaddafi
De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Libië, Abdul Elah al-Khatib, mag van de internationale contactgroep voor Libië een politieke uitweg proberen te bereiken door Kaddafi een aanbod te doen, inclusief een staakt-het-vuren.

,De vraag is alleen hoe en wanneer Kaddafi vertrekt'', zei de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Franco Frattini. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, waarschuwde dat de militaire druk op het regime in Tripoli zal blijven toenemen.

Diplomaten van over de hele wereld poseren tijdens het vierde overleg van het Internationale Contactorgroep Libië voor een groepsfoto in Instanbul. Beeld afp
Diplomaten van over de hele wereld poseren tijdens het vierde overleg van het Internationale Contactorgroep Libië voor een groepsfoto in Instanbul.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden