Contact met God op strand Nulde

Tot en met morgen is het evangelische jongerenfestival Soul Survivor op strand Nulde bij het Gelderse Putten. Vandaag spreekt de 27-jarige muzikant Michiel van Heusden op het hoofdpodium.

1 Op de website van het festival staan woorden als 'chillen' en 'relaxed'. Gaat het er hetzelfde aan toe als bij Lowlands of Pinkpop?
"Er heerst hier een hele andere sfeer dan bij muziekfestivals waar de leeftijd hoger ligt en veel alcohol wordt gedronken. Bij Soul Survivor komen veel groepen jongeren van 13, 14 of 15 jaar met tienerleiders. Er is geen alcohol en het draait niet alleen om muziek. Bij de diensten wordt natuurlijk wel gezongen en 's avonds zijn er optredens en karaoke. Maar overdag vermaken jongeren zich vooral met sport, spel en seminars. De sfeer is hier echt ontspannen."

2 Komen er alleen gelovigen?
"Het merendeel is denk ik gelovig. Maar er zijn ook nieuwsgierige niet-gelovigen. Sommige van hen ervaren iets van God of worden aan het denken gezet. Zoals een kennis van mij. Hij wist nog niet of God bestond, maar merkte tijdens een dienst van Soul Survivor dat God iets met hem wilde en tegen hem sprak. Hoe vaak dat gebeurt, weet ik niet. Het festival gaat er om samen God te ontmoeten. Daarbij is iedereen die dat wil van harte welkom. Maar als je echt niets met geloof hebt, kom je denk ik niet."

3 Staan er nog steeds mensen in het water te schudden door contact met de Heilige Geest, zoals bij eerdere edities?
"Daar heb ik nooit met mijn neus bovenop gestaan en ben ik ook niet zo in geïnteresseerd. Iedereen ontmoet God verschillend. Dat kan tijdens een potje voetbal, een gesprek bij de tent of tijdens een dienst. Ik ben vooral intellectueel ingesteld en voor mij heeft contact met God dus veel te maken met verstand. Als bijvoorbeeld de tekst van een lied of spreker mij raakt. Anderen ervaren God meer via hun gevoel en kunnen daarbij ook gaan huilen. Ik sta er dan eerder stoïcijns bij met mijn handen in mijn zakken."

4 En de genezingen en doopdiensten?
"Met de doopdiensten zijn we een paar jaar geleden gestopt. We bidden wel veel. Genezing is een belangrijk gevolg van het gebed. Na het zingen en preken bij de ochtend- en avonddienst kunnen we bidden over allerlei dingen. Sommigen bidden over school en de relatie met hun ouders. Maar dat kan ook over genezing gaan."

5 Je bent 27 jaar. Niet wat jong voor een spreker op het festival?
"Soul Survivor gelooft in het betrekken van jongeren. In de Bijbel staat ook dat God heel jonge mensen kan gebruiken. Er zijn profeten van zeventien en achttien jaar oud. Ik denk dat ik daarom bij Soul Survivor al op jonge leeftijd veel ruimte heb gekregen. In mijn team ben ik trouwens al een ouwe rot."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden