Contact leggen met natuur en overledenen

Nederland krijgt zijn eerste natuurbegraafplaats. De in een bos bij buurtschap 't Reutje (Sint-Odiliënberg) gelegen begraafplaats 'Bergerbos' onderscheidt zich van gewone kerkhoven door het ontbreken van een omheining en de grote vrijheid. In het bos (6,5 hectare, voor 10000 graven) mogen mensen zelf bepalen hoe hun graf eruit ziet.

'Bergerbos' geeft ook de nabestaanden de vrije hand: ze mogen het graf van hun geliefde zelf graven en kunnen er vervolgens dag en nacht terecht. De graven zullen worden gemarkeerd met een zwerfkei, een kunstwerk of met een nieuwe boomaanplant. ,,Een kruis of zerk mag ook'', aldus initiatiefnemer H. Kluijtmans. ,,Maar we plegen geen onderhoud. Laat de zwerfkeien maar lekker groen worden en de natuur zijn werk doen.''

Kluijtmans (van huis uit houthandelaar) kocht het bos een tijd geleden en ontdekte dat de bestemming algemene begraafplaats erop rustte. Kluijtmans, die naar eigen zeggen afkomstig is uit een familie van spirituele mensen en zieners, liet het bos vervolgens door een wichelroedeloper op aardstralen onderzoeken en oordeelde het geschikt als natuurbegraafplaats.

,,Wij willen hier geen sombere heren in zwarte pakken met zwarte lijkauto's en zwarte houten kisten'', zegt Kluijtmans. ,,Het gaat ons vooral om de sfeer van troost, bezinning en rust op de begraafplaats. Mensen kunnen hier dichtbij de natuur staan en makkelijker contact leggen met de overledenen.''

Een paar regeltjes zijn er wel op Bergerbos. Zo moeten de kisten die de grond ingaan, gemaakt zijn van goedgekeurd FSC-hout en mogen ze niet met milieu-onvriendelijke lakken zijn behandeld.

Middenin het bos ligt een oude Romeinse grafheuvel. Naast de grafheuvel is Kluijtmans een openluchttheater aan het bouwen, eveneens van hout met het milieukeurmerk. ,,Hier wordt de afscheidsplechtigheid gehouden, waarbij iedereen onder de bomen rondom de kist zit. In de kerk zie je altijd dat mensen achterin gaan zitten. Dat kan hier niet, hier schaart iedereen zich rond de kist.'' Desgewenst is tijdens de plechtigheid een speciale ritueelclown beschikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden