Consumentenorganisaties willen ProRail aanpakken

(Novum) - Het onderhoudsrooster van spoorbeheerder ProRail heeft 'onverteerbare' gevolgen voor het spoorboekje. Dat stellen verschillende consumentenorganisaties verenigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) zondag in een gezamenlijke verklaring.

Volgens het Locov beginnen de ingrepen in de ontwerp-jaardienstregeling voor volgend jaar duidelijk te worden en pakken deze zeer nadelig uit voor treinreizigers. ProRail zegt volgens het Locov gemiddeld een keer per week 's nachts 5,5 uur nodig te hebben voor klein spooronderhoud. Het Locov vraagt zich af waarom de spoorbeheerder dit onderhoud niet in het weekend heeft gepland. Omdat treinen in de weekendochtenden later beginnen te rijden, zou de overlast beperkter zijn. "Bovendien heeft ProRail een zeer slechte reputatie als het gaat om het gereedkomen van werkzaamheden", aldus het Locov.

ProRail zou zich niet aan afspraken houden die twee jaar geleden gemaakt zijn over de invoering van een onderhoudsrooster. Daarin zou zijn opgenomen dat dit rooster zou worden ingevoerd zonder effect op de kwaliteit van het 'treinproduct'. Het Locov roep minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) op ProRail aan deze afspraak te houden.

Het Locov hekelt verder het late tijdstip waarop ProRail met het onderhoudsrooster komt. De consumentenorganisaties zeggen op deze wijze geen 'betekenisvolle invulling' te kunnen geven aan hun rol als adviseur. Zij beraden zich 'op stappen'. Deze week overleggen de partijen in het Locov met de Nederlandse Spoorwegen en het ministerie van Verkeer. ProRail zou zich als partij hebben teruggetrokken.

In het Locov zitten onder meer de ANWB, de Consumentenbond, de Fietsersbond en Rover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden