Consumentenbond waarschuwt: Pas op met opgelapte Apple-apparaten

Opgelapte iPhones zijn lang niet altijd een geschikt alternatief voor een nieuw toestel, stelt de Consumentenbond. Beeld ANP XTRA
Opgelapte iPhones zijn lang niet altijd een geschikt alternatief voor een nieuw toestel, stelt de Consumentenbond.Beeld ANP XTRA

Een opgelapte iPhone, iPad of iMac kan een riskante aankoop zijn, constateert de Consumentenbond. En veel goedkoper dan een nieuwe zijn ze niet.

Als het goed gaat met Apple, gaat het ook goed met heel veel andere bedrijven. Partijen als Leapp, reBuy, Swoop, Centralpoint en Coolmix spinnen garen bij de enorme vraag naar de producten met dat appeltje.

Ze bieden, vaak via enthousiaste reclamecampagnes, tweedehands­apparaten aan, veelal van Apple. ­Appeltjes met hier en daar een beurs plekje, zeg maar. Want zo hoog als de aaibaarheidsfactor is van zo’n iPad, iPhone of iMac, zo hoog is ook de nieuwprijs. Die wil of kan niet iedereen betalen en daar spelen de Leapps van deze wereld op in.

Maar pas op, stelde de Consumentenbond gisteren: ‘Opgelapte iPhones zijn lang niet altijd een geschikt alternatief voor een nieuw toestel. Ze zijn meestal niet veel goedkoper dan nieuwe en presteren vaak minder.’

Amper voordeel

Van de achttien gekochte zogeheten ‘refurbished’ toestellen van het type iPhone 6s die het panel van de Consumentenbond bij negen verschillende aanbieders kocht, beoordelen de onderzoekers er slechts zes als een ‘goede deal’.

Veel goedkoper dan een nieuwe zijn ze bijvoorbeeld niet. Gemiddeld waren de tweedehands Apple-telefoons 72 euro (17 procent) goedkoper dan een nieuw toestel. Op een vanaf-prijs van ruim 640 euro voor een nieuwe iPhone 6s is dat niet bepaald veel.

Bij andere iPhone-modellen zijn de verschillen nog kleiner. Een refurbished iPhone 7 met een 128 GB opslagruimte levert gemiddeld 14 procent voordeel op, een model met 32 GB aan geheugen zelfs maar 3 procent.

‘De hoge kortingen tot wel 44 procent, waarmee de aanbieders de telefoons aanprijzen’, rapporteert de Consumentenbond, ‘zijn gebaseerd op de adviesprijs van een nieuw toestel. In een enkel geval is een refurbished toestel zelfs duurder dan een nieuw toestel.’

Ook over de kwaliteit van de opgeknapte tweedehandsjes is de Consumentenbond kritisch. Winkels presenteren toestellen als nieuw of ‘vrijwel niet van nieuw te onderscheiden’, terwijl er volgens het panel van de bond nog wel het een en ander aan de geteste iPhones mankeerde. Vooral de batterijen blijken kwetsbaar en presteren matig.

Bovendien vertoonden sommige toestellen duidelijke gebruikssporen of waren ze vuil, zaten er putjes in de behuizing of zat het scherm los. Tot slot leverden de refurbished-winkels in lang niet alle gevallen originele accessoires mee, zoals opladers en oordopjes.

Tijd

Ferry Piekart, hoofdredacteur van het Apple-magazine Machina (voorheen MacFan) krijgt vaak vragen over wat nu wijsheid is: een nieuwe ‘Mac’ kopen, of een opgelapt apparaat aanschaffen. “En dan zeg ik: wat je koopt is tijd. Een tweedehandsapparaat gaat gewoon minder lang mee. Tijd is hier meer dan ooit geld. Hoe nieuwer de machine is die je koopt, hoe meer tijd je dus koopt.”

Volgens Piekart zit het risico bij de aanschaf van tweedehandstablets, telefoons of computers dan ook in de software. “Nieuwe versies van besturingssystemen volgen elkaar in steeds hoger tempo op. Mensen zitten heel erg in het stramien om daar in mee te gaan. Dat moet ook haast wel. Het apparaat zelf blijft lang goed, maar de vraag is hoe lang de software die erop kan draaien voldoende is. Zeker nu apps zich meer en meer als een abonnement gedragen waarbij ze zichzelf automatisch vernieuwen.”

Toch lopen klanten die een min of meer rotte Apple hebben gekocht volgens Piekart ook weer niet al te veel risico, omdat tweedehands-Macs een hoge inruilwaarde hebben.

“Die refurbished-markt is een lastige markt. Ze zijn best prijzig. Als je goed op Marktplaats kijkt, vind je goedkopere alternatieven. Maar die zijn weer zonder de garantie die partijen als ­Leapp wel geven. Mijn conclusie zou zijn: Als je het geld ervoor hebt, koop dan een nieuwe.”

Rogier van Camp, oprichter en CEO van Leapp, vindt het prima dat de Consumentenbond het onderzoek eerlijk gedaan heeft. “Ze hebben echt appels met appels vergeleken. Maar ik vind het jammer dat daarin niet is meegenomen dat deze markt nog jong is, dat wij bijdragen aan het milieu en dat wij fysieke winkels hebben waar we service bieden als er problemen zijn.”

Apparaten oplappen heeft ook voordelen. "Losse onderdelen vervangen is veel goedkoper en minder milieubelastend dan alles nieuw maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden