NieuwsBeeldbuiskartel

Consumentenbond sleept Philips voor de rechter

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips. De bond wil compensatie voor consumenten die op kosten zijn gejaagd door verboden prijsafspraken door een beeldbuizenkartel dat Philips vormde met branchegenoten.

Een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen liepen op niets uit, aldus de consumentenorganisatie.

"Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo'n 10 procent te veel betaalden voor hun televisies en computermonitors. We hebben geprobeerd om met Philips tot een snelle oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug naar de consument. Daarom stappen we nu naar de rechter", zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. De bond vraagt de rechter vast te stellen dat Philips aansprakelijk is voor de volledige schade die het kartel veroorzaakte.

Philips had tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken met andere elektronicamakers als Samsung en LG. Het Nederlandse concern heeft eerder al 509 miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen in deze zaak.
Een woordvoerder van Philips bevestigt de dagvaarding te hebben ontvangen. "Philips is van plan zich te verdedigen tegen onterechte kartel-claims zoals deze van de Consumentenbond." Hij wil verder niet op details ingaan omdat het een lopende zaak betreft.

Lees ook:
Hoe Philips met stiekeme afspraken toch geld verdiende aan oude, bolle beeldschermen

Terwijl de platte tv’s opkwamen, maakten fabrikanten in het geniep afspraken om nog iets te verdienen aan bolle schermen. Deze verboden prijsafspraken behoorden tot de omvangrijkste van de afgelopen decennia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden