Consumentenbond: Forse prijsverschillen tussen ziekenhuizen

Beeld anp

Ziekenhuizen rekenen nog altijd zeer uiteenlopende prijzen voor dezelfde behandelingen. Het verschil kan honderden euro's bedragen, becijferde de Consumentenbond. Zelfs binnen ziekenhuizen lopen de prijzen uiteen, afhankelijk van waar mensen verzekerd zijn.

Uit onderzoek van de bond blijkt dat de prijsverschillen tussen verschillende ziekenhuizen groot zijn. Zo is een via VGZ verzekerde man die zich laat steriliseren bij het Maasziekenhuis Pantein 184 euro kwijt, terwijl een patiënt met een zorgverzekering bij Menzis voor dezelfde behandeling 586 euro moet afrekenen bij het Erasmus MC. De kosten van een niersteenvergruizing variëren van 424 euro tot 1443 euro.

Ook binnen ziekenhuizen lopen de prijzen soms uiteen. "Zo rekende MC Groep (met vestigingen in Flevoland) in 2016 voor een opname van meer dan vijf dagen bij een oogoperatie 1731 euro voor verzekerden bij DSW, maar liep de rekening als CZ-verzekerde op naar 3487 euro'', aldus de Consumentenbond, die streng oordeelt over dergelijke verschijnselen. "Zo'n prijsverschil voor dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis is gewoonweg niet uit te leggen.''

Tarieven openbaar

De bond roept alle ziekenhuizen en verzekeraars op hun tarieven openbaar te maken. "Als zij geen actie ondernemen, moet de toezichthouder NZa in actie komen en zorgen dat per 1 januari 2018 alle tarieven toegankelijk zijn'', aldus de organisatie, die benadrukte dat drie grote zorgverzekeraars en zes ziekenhuizen al meewerken. Meer transparantie over tarieven moet consumenten in staat stellen prijzen beter te vergelijken.

Dat het anders kan, toont het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Die instelling vereenvoudigde de tarieven. "In plaats van negenhonderd prijzen hanteert het ziekenhuis er slechts drie voor bezoeken aan de polikliniek, ongeacht bij welke zorgverzekeraar je klant bent.'' De Consumentenbond noemt dat een "interessante ontwikkeling''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden