Consument wantrouwt groene slogan

Vlees met het keurmerk 'Beter Leven Vlees'. Beeld anp
Vlees met het keurmerk 'Beter Leven Vlees'.Beeld anp

Steeds meer consumenten wantrouwen duurzame claims op producten. Uit recent onderzoek onder 2500 personen van 16 jaar en ouder blijkt dat 39 procent niets gelooft van groene slogans. Vijf jaar geleden was dit nog 30 procent.

Joop Bouma

Die ontwikkeling is zorgwekkend, vindt André Nijhof, docent maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de universiteit Nyenrode. Volgens hem zijn consumenten te gretig in hun wantrouwen. Hij vermoedt dat kopers te vaak naar een excuus zoeken om duurdere duurzame producten niet te hoeven kopen.

Hij vindt het wantrouwen van consumenten onterecht. "Er gebeurt heel veel in het bedrijfsleven op dit terrein. Het punt is: één incident is voldoende om het vertrouwen aan te tasten. Consumenten zijn terecht kritisch. Je moet daarom als bedrijf ook nooit zeggen: ons product is volledig duurzaam en verantwoord. Benoem je ambities als bedrijf, maar wees vooral ook open over kritische zaken."

Reputatieschade
Het pure groenwassen - bewust liegen over duurzame kwaliteiten van producten - komt in Nederland niet veel meer voor, zegt Rank a Brand, een vergelijkingssite van duurzame merken. "Ieder bedrijf weet dat bij ontmaskering de reputatieschade groot is", aldus directeur Niels Oskam.

Maar incidenten doen het vertrouwen in duurzame producten geen goed. Dit weekeinde bleek dat een vleesverwerker in Boxtel vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte via supermarkten heeft verkocht als biologische ham. Het zou een incident zijn geweest. Door een menselijke fout was het verkeerde etiket geplakt: elf ton vlees werd ten onrechte als biologisch verkocht. Het bedrijf zegt dat er geen enkele financiële drijfveer was.

Afgelopen week trok controle-organisatie Skal het bio-certificaat in van een geitenkaasbedrijf uit Overijssel. Tijdens een inspectie bleek dat gewone en biologische geitenmelk waren gemengd. Bij analyse van de kazen kwam ook naar voren dat een niet-toegestaan conserveermiddel was gebruikt. Het geitenkaasbedrijf mag de kaas niet meer als biologisch verkopen.

Plofkip
Het verwijt tegen bedrijven dat ze bewust aan groenwassen doen, duikt nog geregeld op. McDonald's werd dit najaar door actiegroep Wakker Dier uitgeroepen tot Liegebeest 2013 omdat de hamburgerketen in een tv-campagne over duurzame keuzes, zweeg over de plofkippen die in de kipnuggets van de firma zouden zijn verwerkt. Het bedrijf ontkende plofkippen te gebruiken. Een aperte leugen, zegt Wakker Dier.

Vorige maand ontmaskerde de Duitse afdeling van Rank a Brand de fabrikant van Mustang Jeans, spijkerbroeken die in Nederland onder meer te koop zijn bij Zalando en Otto. Mustang beweerde op de bedrijfswebsite onder het hoofdstuk 'duurzaamheid' volwaardig lid te zijn van het BSCI, een internationale organisatie van bedrijven die streeft naar betere arbeidsomstandigheden voor werkers in lagelonenlanden. Rank a Brand ging bij het BSCI (Business Social Compliance Initiative) na of Mustang wel echt lid was. Dat was niet het geval. BSCI sprak het bedrijf aan en inmiddels is de vermelding van de website verdwenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden