Consument pot extra inkomen op

VOORBURG (ANP) - De dalende aandelenkoersen hebben in de eerste helft van dit jaar al effect gehad op de bestedingen van huishoudens. Consumenten besloten hun rijkdom op te potten, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal hielden huishoudens in de eerste zes maanden van dit jaar een bedrag van 11,1 miljard euro over, aldus het CBS. In de eerste helft van 2007 was dit 10 miljard euro.

CBS-econoom Michiel Vergeer schrijft de toegenomen spaarzin vooral toe aan de gedaalde aandelenkoersen. ,,Voorheen durfden consumenten meer te besteden doordat zij hun aandelenpakketten als buffer zagen. Deze rugdekking is teruggevallen.''

Toename inkomsten in eerste helft van dit jaar

Huishoudens zagen in de eerste helft van dit jaar hun inkomsten wel toenemen. Dit kwam vooral door hogere lonen. Die stegen gemiddeld met ongeveer 3 procent, terwijl de werkgelegenheid ook verder toenam. Ook voor veel gepensioneerden was er nog een extraatje in de vorm van na-indexatie, een aanpassing aan de inflatie met terugwerkende kracht.

,,Het geld was er wel, maar mensen zijn terughoudend geworden met hun bestedingen'', aldus Vergeer. De tweede helft van het jaar belooft ook niet gunstig uit te pakken, gezien de barre beursdagen die er in september en oktober waren. Maar Vergeer wil zich niet wagen aan voorspellingen. Het CBS publiceert donderdag cijfers over de winkelverkopen in september. Vrijdag wordt duidelijk hoe de Nederlandse economie in het derde kwartaal heeft gepresteerd.

Traditioneel meer uitgaven in tweede helft van het jaar

Traditioneel geven consumenten in de tweede helft van het jaar meer uit dan zij binnenkrijgen. Dit komt vooral door uitgaven aan vakanties, Sinterklaas en Kerstmis. Het negatieve saldo kwam in de tweede helft van vorig jaar uit op 10 miljard euro, waardoor huishoudens per saldo in geheel 2007 niets overhielden.

Tussen 2003 en 2006 werd per saldo zelfs meer uitgegeven dan er binnenkwam, dankzij de stijgende aandelenkoersen en de toegenomen overwaarde van het huizenbezit. Dat zal dit jaar veranderen, aldus Vergeer. ,,Het ziet ernaar uit dat 2008 een spaarjaar wordt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden