Consument ervaart nog geen herstel economie

Is Nederland uit de crisis? 'Ja' zeggen veel economen. 'Ja' zegt minister van financiën Jeroen Dijsselbloem. Toch merkt de meerderheid van de Nederlanders niets van dat veronderstelde economisch herstel. Twee op de drie Nederlanders vinden dat Nederland nog niet uit de crisis is. Net als vorig jaar blijft twee derde van de Nederlanders het komend jaar bezuinigen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud ondervroeg 3370 Nederlanders. Slechts 8 procent van hen ervaart in zijn dagelijks leven dat het beter gaat met de economie. Van degenen die denken dat de crisis voorbij is, ervaart een op de vijf dat het in zijn of haar dagelijks leven ook beter gaat met de economie. Dit zijn voornamelijk hogeropgeleiden met een bovenmodaal inkomen.

Bijna driekwart (72 procent) van de ondervraagden heeft het gevoel dat er economisch niets is veranderd ten opzichte van voorgaande crisisjaren.

Nog somberder is de resterende 20 procent: zij zeggen in hun eigen kring zelfs te merken dat het slechter gaat met de economie.

Is Nederland nu wel of niet in crisis? Voor consumenten hangt dat vooral af van ontwikkelingen op de woning- en arbeidsmarkt, de inflatie en de koersen op de beurs. Mensen willen graag weten hoeveel huizen er worden verkocht en tegen welke prijs. Ook het aantal beschikbare banen en de werkloosheid zijn voor consumenten van belang. Deze factoren dragen bij aan beslissingen om wel of niet geld uit te geven, of om te bezuinigen.

Voor het merendeel van de consumenten is het nog altijd crisis - hoofdzakelijk vanwege de hoge werkloosheid. Daarom bezuinigt twee derde van de Nederlanders de komende twaalf maanden op zijn uitgaven. In 2013 was dat nog niets meer: 70 procent. Van iedereen die vorig jaar bezuinigde, is slechts 20 procent van plan om dit jaar meer geld uit te geven.

Niet alleen huishoudens met een benedenmodaal inkomen (onder de 32.500 euro) zoeken naar koopjes of wachten met hun aankoop, ook 68 procent van de modale inkomens (tussen de 32.500 en de 39.000 euro) en gezinnen met een bovenmodaalinkomen gaan dit doen. Uitgaan (een theaterbezoek of uit eten) is met 56 procent de meest genoemde bezuinigingspost, op de voet gevolgd door kleding of luxeartikelen (een tv of tablet). Vorig jaar was de vakantie voor huishoudens nog de populairste post om op te bezuinigen. Iets meer dan de helft van de Nederlanders heeft vorig jaar bezuinigd op vakantie.

Het kan ook andersom. Iets minder dan een derde van de Nederlanders verwacht komend jaar meer geld uit te geven dan vorig jaar, hoofdzakelijk omdat ze denken dat de economie aantrekt. Het opknappen of verbouwen van het huis is dan prioriteit nummer één. Drie van de tien respondenten verwachten dat te gaan doen. Het Nibud vermoedt dat dit komt doordat de consument deze uitgaven de afgelopen jaren heeft uitgesteld. Op een gegeven moment is opknappen noodzakelijk, omdat de kosten anders alleen nog maar verder oplopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden