Consument de dupe van traag update-beleid partners Google

De laatste versie van Google's besturingssysteem Android heet 'Marshmallow'. Beeld anp

Een trage smartphone, apps die niet meer werken of virussen die zich opeens op het toestel hebben genesteld. Veel Android-telefoons vertonen onvoorspelbaar gedrag, tot ergernis van hun eigenaars.

De oorzaak is vaak te vinden bij de partners van Google: smartphonefabrikanten en telefoonproviders. Die geven kritische updates van het besturingssysteem pas maanden later door aan consumenten, en bij oudere toestellen soms helemaal niet meer. Ontwikkelaar Google is het zat en heeft aangekondigd hardere maatregelen te treffen.

De meeste smartphones draaien op het besturingssysteem van Google: Android. Vrijwel iedere maand is er een nieuwe update om de veiligheid van het systeem te garanderen, foutjes te repareren en privacy van gebruikers te verbeteren. Maar die updates vinden vaak pas maanden later hun weg naar de consumenten.

Bewerken en testen
Die vertraging ligt vooral bij de fabrikanten (Samsung, HTC, etc.) van telefoons. Zij moeten elke nieuwe update eerst bewerken en testen, voordat die naar een telefoon kan worden gestuurd. Dat is kostbaar en fabrikanten willen eigenlijk liever dat consumenten nieuwe telefoons kopen, dan dat hun oude toestel lang feilloos blijft werken.

Na de fabrikanten zijn de mobile providers zoals KPN, T-Mobile en Vodafone aan de beurt. Ook zij willen de updates eerst grondig testen om er zeker van te zijn dat het netwerk geen hinder ondervindt. Door alle obstakels en vertragingen draait op dit moment wereldwijd slechts 4,6 procent van alle Android-telefoons op de nieuwste versie. In Nederland draaide in april 16 procent van alle Samsung toestellen op de laatste versie.

Stagefright
Dat dit een groot probleem is, signaleerde de Consumentenbond vorig jaar al toen een serieus beveiligingslek aan het licht kwam. Door het lek met de naam 'Stagefright' konden hackers moeiteloos de volledige telefoon overnemen. De Consumentenbond eiste bij de rechter dat marktleider Samsung zijn klanten beter zou informeren over de beveiligingsrisico's en de updates sneller zou doorvoeren. De rechtbank wees de eisen af 'wegens het ontbreken van een spoedeisend belang'.

Volgens Joyce Donat van de Consumentenbond vinden mensen het wel degelijk belangrijk dat hun toestel veilig is en dat hun privacy is gewaarborgd. Ze zijn wel bereid om genoegen te nemen met een oudere Android-versie als ze daarmee een goedkoper toestel kunnen krijgen. Maar vergeten dan dat de veiligheid van hun toestel is gekoppeld aan updates.

Het is vooral het gebrek aan informatie waar de Consumentenbond zich over opwindt. "Mensen zijn zich vaak niet bewust van de risico's, omdat ze niet worden geïnformeerd", aldus Donat. "Consumenten hebben vaak pas door dat ze een verouderde versie hebben als apps niet meer werken. Veiligheid en privacy zijn een stuk minder zichtbaar."

Laks updatebeleid
Google heeft begin dit jaar een lijst opgesteld van fabrikanten en providers die laks omgaan met het updatebeleid en dreigt deze openbaar te maken als er niet snel verbetering komt in de situatie. Ze pleiten er bovendien voor om niet elke veiligheidsupdate het volledige testtraject te laten afleggen, maar zo snel mogelijk naar de consumenten te sturen. Door het aan de ene kant gemakkelijker te maken voor de partners en aan de andere kant te dreigen met meer dwingende maatregelen, hopen ze problemen zoals met Stagefright te voorkomen.

De Consumentenbond is blij met het aangekondigde beleid van Google. "Dit bevestigt ons idee dat het echt belangrijk is", aldus Donat. De bond beraadt zich nog of er een bodemprocedure tegen Samsung wordt gestart. Donat benadrukt dat consumenten er bij de aanschaf van een nieuwe telefoon slim aan doen een toestel te kiezen met de laatste versie van Android.

Android-besturingssysteem op telefoonmerken. Beeld Consumentenbond

Welke telefoons behoren tot de slechtste van de klas?
Van de minder bekende merken Acer, Alcatel en Wiko is er in Nederland geen toestel te vinden dat draait op de laatste versie van Android: 6.0 Marshmallow. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond uit april.

Fabrikant Samsung verkoopt de meeste Android-smartphones in Nederland en heeft op 9 van de 42 toestellen uit de test Marshmallow gezet. Huawei, LG en Sony verkopen na Samsung de meeste telefoons in Nederland. Huawei heeft ongeveer 2 procent van de toestellen voorzien van de laatste versie, LG en Sony blijven steken rond de 20 procent. HTC komt met iets meer dan 40 procent als beste uit de bus.

Wereldwijd draait ruim 95 procent van alle smartphones op een oudere versie van Android.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden