Consternatie rond Duitse persvrijheid

Van onze correspondent

De teneur is meteen gegeven. Kohl wil de pers de mond snoeren. Maar al is het geheim nog zo diep, Der Spiegel achterhaalt het wel. Het weekblad bericht - vanachter de gordijnen? - over Kohls coup-voorbereiding: de Duitse bondskanselier greep persoonlijk (!) de telefoon en vroeg de leiders van alle partijen bij hem te komen. Van de SPD verschenen Bjorn Engholm (hij was er nog) en Hans Ulrich Klose, van de liberalen graaf Otto Lambsdorff en Klaus Kinkel, van de christendemocraten Wolfgang Schauble, van de CSU Michael Glos en Wolfgang Botsch. Thema van de geheime bespreking: de media aan banden leggen. Want de media dragen schuld aan de lage dunk die Duitse burgers van de politici en hun beroep hebben overgehouden.

Der Spiegel laat niet na prompt het gebruikelijke tegenargument in stelling te brengen: de boodschappers hebben het gedaan, niet de politici. Het weekblad doet verder in gepaste samenzweerdige toon verslag van de bijeenkomst. De bondskanselier heeft vastgesteld dat de concurrentiedruk zowel bij de schrijvende als de elektronische media zo groot is geworden dat ook het prive-leven van politici binnen het schootsveld van de pers is gekomen.

Directe aanleiding van Kohls ergernis: de jongste uitgave van het weekblad 'Bunte', de vroegere geillustreerde van de katholieke plattelandsvrouwen, dat naar de boulevardpers is afgedreven. Uit Bunte mocht Kohl vernemen dat zijn minister voor ruimtelijke ordening en woningsbouw, mevrouw Irmgard Schwaetzer (FDP), de seksuele slaaf was van haar echtgenoot, een televisiejournalist van een commerciele omroep. Verder kondigde het blad een serie aan over huwelijksproblemen van politici, en daarbij ontbraken ook Helmut en Hannelore Kohl niet. Over zijn eigen huwelijk las de bondskanselier: "Zo wordt uit een huwelijk een vereniging met een gemeenschappelijk nut, waarbij men zich afvraagt welk nut ermee gediend is. Want voor het algemeen nut hoeft men niet getrouwd te zijn."

De meest smakeloze ervaring die Engholm op mocht doen was het zien van een fotomontage op de omslag van het satirische tijdschrift 'Titanic'. Op de foto is het hoofd van Engholm gemonteerd op het lijk van Barschel, zoals dat in het bad van een Geneefse hotelkamer werd aangetroffen.

Kohl gaf zijn gesprekspartners - aldus Der Spiegel - een aantal voorstellen ter overweging mee. Zo zou men onwelgevallige bladen en uitzendingen moeten boycotten, scherpere strafmaatregelen moeten invoeren ter bescherming van de prive-sfeer en drastisch de boetes voor smaad moeten verhogen.

Kohl schoof gisteren het hele Spiegel-artikel als een 'fantasie-produkt' terzijde. Maar het avondnieuws meldde dat de minister van justitie de uitwassen van persvrijheid gerechtelijk laat onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden