Constantijn Huygens Prijs voor Willem Jan Otten

De Constantijn Huygens Prijs gaat dit jaar naar Willem Jan Otten. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn gehele oeuvre. De 48-jarige schrijver, dichter en essayist is de jongste winnaar ooit. Aan de prijs is een geldbedrag van 20 000 gulden verbonden.

In 1992 won Otten al de Jan Campert Prijs voor zijn dichtbundel 'Paviljoenen'. Hij debuteerde in 1973 met de bundel 'Een zwaluw vol zaagsel'. In bundels als 'De eend' (1975) en 'Ik zoek het hier' (1980) ontwikkelde Otten zich tot een persoonlijk en open dichter, die metafysische onderwerpen in lichte, melodieuze taal aan de orde stelt.

Otten werkte van 1975 tot 1982 als theater- en literatuurrecensent voor Vrij Nederland. Bekendheid verkreeg hij met het essay 'Denken is een lust' (1985) en de roman 'De wijde blik' (1992). Recenter verschenen de roman 'Ons mankeert niets', de verzameling essays en verhalen 'De letterpiloot' (beide uit 1994) en de bundel 'Eindaugustuswind', die dit jaar uitkwam. Verder schreef en bewerkte Otten toneelstukken.

De Constantijn Huygens Prijs en de Jan Campert Prijs worden jaarlijks uitgereikt door de Jan Campertstichting. De laatste prijs gaat dit jaar naar Peter van Lier, voor zijn gedichtenbundel 'Gegroet o...'. Van Lier debuteerde in 1995 met 'Miniem gebaar'.

Gijs IJlander krijgt de F. Bordewijk Prijs voor zijn roman 'Twee harten op een schotel'. De Nienke van Hichtum Prijs gaat naar Eva Gerlach. Zij schreef het jeugdboek 'Hee meneer Eland'. Gerlach werd al eerder onderscheiden met de Jan Campert Prijs.

De G. H. 's-Gravesande Prijs is dit jaar voor de dichter Gwy Mandelinck. Hij ontvangt de onderscheiding voor het organiseren van de poëziezomers in Watou. De prijzen worden op 17 december in Den Haag uitgereikt. Op Otten na ontvangen alle winnaars 10 000 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden