Conservatorium omarmt dancemuziek met nieuwe dj-opleiding

Zaterdag hield het Amsterdams Conservatorium een open dag voor een nieuwe opleiding: de Amsterdam Electronic Music Academy.  Beeld Patrick Post
Zaterdag hield het Amsterdams Conservatorium een open dag voor een nieuwe opleiding: de Amsterdam Electronic Music Academy.Beeld Patrick Post

Veel jongeren dromen van een carrière zoals die van dj's Martin Garrix of Armin van Buuren. Het Conservatorium van Amsterdam begint in september de Amsterdam Electronic Music Academy voor talentvolle diskjockey's.

Eefje van den Akker

Het is ruim voor één uur in de middag als de eerste groepjes bezoekers binnen druppelen. Vergezeld van hun ouders kijken de ietwat schuchtere jongeren hun ogen uit. In de hal van het Amsterdams Conservatorium staan mixpanelen waar een aantal nieuwsgierigen al op afgestapt is.

Terwijl de een nog wat onwennig zijn vingers over de knoppen laat gaan en zoekt naar het juiste ritme, staat een ander juist ontspannen te draaien. Het zijn vooral jongens, gekleed in hippe hoodies en met de nieuwste sneakers aan, die naar de open dag van de nieuwe dj-opleiding van het Amsterdams Conservatorium zijn gekomen.

Koptelefoon

Pieter Langenkamp (17) kijkt gefocust naar de toetsen en schudt ritmisch met zijn hoofd, terwijl hij een felgekleurde koptelefoon draagt. “Ik kom uit een muzikaal gezin. Mijn vader speelt in het Concertgebouworkest en mijn moeder geeft fluitles. Ik speel al jaren cello en maak sinds een aantal jaren ook zelf producties.” Het liefst laat hij zich inspireren door Amerikaanse hiphop, alhoewel hij Armin van Buuren ook ‘tof’ vindt. Maar voor een combinatie van klassiek en dance draait hij zijn hand niet om. “Soms speel ik op mijn cello iets in en maak ik er op de computer een mix van.”

Volgens Janneke van der Wijk, directeur van het Conservatorium, is dat nou net iets wat steeds vaker voorkomt. “We hebben grote, internationale opleidingen voor klassieke muziek, jazz en pop, maar tegelijkertijd staan we ook open voor nieuwe dingen.” De Amsterdam Electronic Music Academy is daar een gevolg van. Want niet alleen een grote groep jongeren is geïnteresseerd in zo'n opleiding, het was ook de wens van de muziekindustrie zelf om een dergelijk programma aan te bieden, vertelt Van der Wijk. “Op die manier worden jarenlange kennis en ervaring direct doorgegeven.”

Troonswisseling

Zo werkt onder andere muzieklabel Armada Music mee, hetzelfde label waaraan de Nederlandse dj Armin van Buuren verbonden is. Grappig gegeven: diezelfde dj ging ook al een klassieke samenwerking aan met het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de troonswisseling in 2013. Ook binnen het Conservatorium verwacht Van Wijk vergelijkbare samenwerkingen. “Sommige studenten van de klassieke en de jazzafdeling staan te springen om samen te werken met dit nieuwe programma”, lacht Van der Wijk.

Tijdens het tweejarige programma krijgen studenten verschillende lessen aangeboden. Van de geschiedenis van de house-en dancemuziek tot meer technische vakken zoals software-uitleg. Daarnaast worden er gastlessen verzorgd door managers, boekers, programmeurs en bekende (oud) dj’s als Duncan Stutterheim en Joris Voorn. Met leslocaties als het conservatoriumgebouw en de A'dam Toren, kunnen de deelnemers een gevarieerd programma verwachten.

Pieter knikt verlekkerd. “Die creatieve vibe spreekt me echt aan en het programma klinkt veelbelovend. Het enige waar ik mij nu nog zorgen over maak is of mijn ouders dit studiegeld wel willen betalen”, lacht Langenkamp. Met het jaarlijkse collegegeld van bijna 11.000 euro is de studie dan ook een particuliere opleiding. “Maar ach, dat heb ik er wel voor over als het mij helpt mijn droom waar te maken.”

Lees ook: Nederlander Martin Garrix opnieuw de beste dj ter wereld.

En: Hoe Martin Garrix nuchter blijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden