Conservatisme WNL is nu gemeengoed

Zelfs de dierenwereld is niet meer veilig voor managementtaal. Hoor deze openingszin maar eens van 'Life story': "Veel dieren staan bij hun geboorte al voor hun allergrootste uitdaging." Uitdaging! Ook de natuur kent geen problemen meer, alleen nog maar uitdagingen!

We zagen pasgeboren brandgansjes op een rots in Groenland. Hun 'uitdaging' bestond eruit dat ze zich, terwijl ze nog niet konden vliegen, 120 meter naar beneden moesten laten flikkeren om aan voedsel te komen. Twee van de vijf kuikens vielen te pletter. Einde uitdaging. Verder een mooie serie. Prachtig en spannend gefilmd, vanuit het perspectief van het dier. Twee miljoen kijkers voor de EO, die de BBC-serie hier uitzendt.

De 'uitdagingen' van de brandgansjes deden me denken aan die van onze omroep voor wakker Nederland, WNL. Hoe treffend de parallellen! "Zonder een sprong in het diepe zouden de brandgansjes helemaal geen kans hebben gehad", sprak de voice-over. Precies! WNL doet al vanaf zijn start in 2010 sprongen in het diepe. Bijvoorbeeld door telkens conservatieve opinieshows op te zetten, die net zo vaak mislukken.

Eva Jinek vertrok spoorslags naar de KRO, en 'Uitgesproken', eerst met Michiel Bicker Caarten en daarna Joost Eerdmans, verdween al na één jaar van de buis. Maar, kop op, zeg ik dan samen met de brandgans: "Alleen door alle uitdagingen te overwinnen kan men zijn einddoel bereiken." Of deze: "Overleven is een kwestie van op tijd links- of rechtsaf slaan."

WNL onderneemt nu z'n zoveelste rechtsaf-poging: 'Opiniemakers', een debatshow waarin 'stakeholders' (weer zo'n huiveringwekkend managementwoord) de actualiteit bespreken. Ik zag twee afleveringen en concludeerde: ook dit programma zal geen succes worden. Immers, zo redeneerde ik, wat moet je in een land waar niemand zich conservatief noemt? Een grote moeilijkheid, pardon, uitdaging.

Natuurlijk, we hebben Kees van der Staaij van de SGP. Die zat er dan ook ("doodstraf voor jihadisten heeft geen zin, want die willen juist graag dood"). Maar wat moest PvdA'er Rob Oudkerk er? En was CDA'er Jack de Vries niet een beetje 'besmet' als voormalig gezicht van Vara's 'DWDD'? De vijver waaruit de Nederlandse tv kan putten, is uiterst beperkt, en probeer dan ook nog maar eens een onvervalste 'conservatieve vis' naar boven te hengelen. Ingewikkeld.

Of toch niet? Sinds Pim Fortuyn zijn veel mensen wat naar rechts opgeschoven. De vijver is juist groter dan ooit. Niemand kijkt meer op van 'rechtse taal' uit Oudkerks mond: "Bespottelijk dat de Grieken niet willen terugbetalen." Of 'rechtse statements' in 'DWDD' (verplichte DNA-afname voor iedereen, vindt Peter R. de Vries). Geen mens betitelt zich openlijk als conservatief, maar er zijn er genoeg. Dat blijkt ook uit de steekproeven van oud-Varaman Maurice de Hond voor 'WNL Opiniemakers': 82 procent wil dat moslims verplicht westerse waarden krijgen bijgebracht, 71 procent vindt dat de Grieken moeten terugbetalen.

Conservatisme is mainstream geworden. Daarom zal 'WNL Opiniemakers' er een harde dobber aan hebben om op te vallen. Voorlopig krijgen ze acht weken de tijd. En dat is - schrale troost - toch heel wat langer dan de gemiddelde levensduur van een brandgans.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden