Conservatieve Tea Party hoopt met rustiger stijl kuddes 'Rino's' te lokken

Zwarte neurochirurg Carson is topattractie op top in Denver. 'Nog eens een progressieve president en het is gedaan met ons Amerika.'

BAS DEN HOND

DENVER - "Harder, we verstaan je niet!" Dat is geen ideaal begin voor een politieke speech, maar het past eigenlijk wel bij Ben Carson. De zwarte neurochirurg, een mogelijke kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2016, was een van de topattracties van de Western Conservative Summit in Denver.

Carson praat alsof hij het maar tegen één persoon heeft in plaats van een theaterzaal vol. Maar wat hij zegt, is minstens zo radicaal als wat je hoort van andere politici die deze groep, sympathisanten van de Tea Party, voor zich proberen te winnen. "Ons land loopt gevaar. Als we hierna nog een progressieve president krijgen, en hij benoemt de volgende drie leden van het Hooggerechtshof, dan is het gedaan met Amerika zoals we het nu kennen."

Volgens Carson moet rechts Amerika rationeler worden. "Republikeinen, conservatieven, mensen met gezond verstand, moeten zich aaneensluiten. Dat is een boodschap die sommigen van jullie niet zal aanstaan. Als de voorverkiezingen voorbij zijn, en de kandidaat van je keuze niet won, trek je dan niet verongelijkt terug. Dat is precies waar je de progressieven blij mee maakt. Terwijl je met het juiste leiderschap de kudde Rino's de goede kant op kunt drijven."

Rino's, wat klinkt als 'neushoorns', zijn Republicans In Name Only, Republikeinen alleen in naam. Partijgenoten die verafschuwd worden door het gehoor van Carson. Zijn waarschuwing komt op een logisch moment. In de voorverkiezingen van de afgelopen maanden hebben Tea Party-kandidaten het vaker dan vorige jaren afgelegd tegen zittende Congresleden en andere kandidaten die steun hadden van het landelijke Republikeinse apparaat.

Dat het niet goed gaat met de Tea Party blijkt ook uit peilingen waarover Bill Norton vertelt. Hij werkt bij de Tea Party Patriots (TPP), een organisatie die diensten verleent aan over het land verspreide Tea Party-groepen. "Toen die ontstonden, in 2009, voelde 80 procent van de Amerikanen zich met de Tea Party verbonden. Dat was de tijd van het grote stimuleringsprogramma waar George W. Bush mee begon, en van het redden van de banken met ons belastinggeld. Nu is het 55 procent. Het aantal mensen dat ons als een radicaal randverschijnsel ziet, neemt toe."

Om dat tij te keren, verschaft TPP plaatselijke organisaties sinds kort nieuwe formuleringen van het gedachtengoed van de Tea Party, over persoonlijke vrijheid, economische vrijheid en een schuldenvrije toekomst. Positieve dingen, waar zelfs progressieve Amerikanen geneigd zijn ja op te zeggen. "Libertairen kunnen prima uitleggen wat er mis is, maar met alleen logica win je geen zieltjes. En je weet wat er dan gebeurt: we worden die boze types waar mensen op afknappen."

Van die types staan er overigens nog genoeg op de sprekerslijst van de Western Conservative Summit. Sarah Palin, vanouds lieveling van de Tea Party, hoont Barack Obama uitgebreid en legt uit waarom het de hoogste tijd is om hem af te zetten, een idee dat in de gevestigde partij met ongeloof en hoofdschudden werd aangehoord. Ze krijgt niet zoveel applaus als Carson.

En Charlie Arnold, die aan een tafeltje handtekeningen werft om Carson te bewegen zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, zoekt even naar woorden als ze de vraag krijgt of Palin dat niet ook moet doen. "Ik vind haar goed, maar ik zou haar niet als president willen. Carson is... steviger. Hij is voor niemand bang. Hij zou een heel goede president zijn."

undefined

Gruwelverhalen zorgen voor politieke toewijding

Het enthousiasme voor de conservatieve zaak wordt gevoed door nieuwsberichten waar een Amerikaan met gezond verstand van griezelt - maar die niet waar zijn.

Zo vertelt Jacky, die in de wandelgangen van het Congres adhesiebetuigingen verzamelt voor medicus en politieke spreker Ben Carson, dat het nieuwe zorgstelsel Obamacare kankerbehandelingen verbiedt voor mensen die ouder zijn dan 75 jaar. "Het staat gewoon in die wet!"

Maar het staat er niet, de informatie is afkomstig uit een kettingbrief die al sinds 2009 de ronde doet, zo meldde de website Politifact, die uitspraken van politici checkt, een jaar geleden al.

En in een workshop over de strijd tegen abortus waarschuwt Joann Moudy, ex-militair, ex-verpleegster, schrijfster en politiek columnist, voor de immorele ellende die uit Europa dreigt over te waaien. In België mag nu ook euthanasie worden gepleegd op kinderen. De ruim vijftig aanwezigen gaan weg in de zekerheid dat 'als de ouders vinden dat een gehandicapt kind voor hen een last is, het mag worden geëuthanaseerd'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden