Testcase

Conservatieve partij Boris Johnson verliest twee zetels in parlement

De Britse premier Boris Johnson, wiens conservatieve partij twee zetels kwijtraakte in het parlement bij tussentijdse verkiezingen. Beeld AFP
De Britse premier Boris Johnson, wiens conservatieve partij twee zetels kwijtraakte in het parlement bij tussentijdse verkiezingen.Beeld AFP

De Britse conservatieve partij is twee zetels kwijtgeraakt bij tussentijdse verkiezingen in de kiesdistricten Tiverton-Honiton en Wakefield. In Tiverton-Honiton ging de zetel naar de Liberal Democrats, in Wakefield naar Labour.

Redactie Trouw

De zetel in Wakefield was 87 jaar lang in handen van Labour, maar de partij raakte het district in 2019 kwijt aan de Conservatieven. Nu heeft Labour de zetel dus weer in handen. Het district Tiverton-Honiton stond bekend als conservatief, de Tories wonnen er in 2019 met 24.000 stemmen meerderheid.

De tussentijdse verkiezingen werden als belangrijke test gezien voor de conservatieve partij van premier Boris Johnson. De premier is de afgelopen maanden zwaar onder vuur komen te liggen vanwege de affaire ‘partygate’, waarin naar buiten kwam dat regeringsfunctionarissen in onder meer Downing Street en inclusief de premier zelf, het niet zo nauw namen met de lockdowns die de regering ter bestrijding van de pandemie had afgekondigd. Johnson overleefde eerder deze maand een vertrouwensstemming binnen zijn eigen partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden