Conservatieve boekhouding tempert winst

Van onze redactie economie

Dit bleek gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers in Amsterdam. De jaarwinst steeg met ruim elf procent tot 1,03 miljard gulden bij een omzetstijging van 18,5 procent tot 20,1 miljard. Mede door de overname van de Nutsspaarbank in Den Haag en een verzekeringsbedrijf in de VS realiseerde met name het bank- en levensverzekeringsbedrijf van Amev een belangrijke expansie. Het resultaat op auto- en brandverzekeringen verslechterde daarentegen. Dit als gevolg van steeds hoger oplopende schadeclaims en het daarbij sterk achterblijven van de premieopbrengsten.

De winstcijfers van Fortis werden vorig jaar verder gunstig beinvloed door een omvangrijke verkoop van obligatiebeleggingen. Om deze en andere vertekeningen van de feitelijke bedrijfsresultaten tegen te gaan heeft Fortis besloten tot een aanpassing van de waarderingsgrondslag van zijn jaarcijfers. Het resultaat op beleggingsinkomsten zal voortaan niet meer in een klap in de winst- en verliesrekening worden geboekt, maar gespreid over de resterende looptijd van de verkochte belegging. Op basis van deze nieuwe, 'conservatieve' boekhoudmethode blijft de concernwinst over 1992 beperkt tot 952 miljoen gulden (4,4 procent meer dan de vergelijkbare cijfers over 1991), maar de winst zal in komende jaren navenant hoger uitvallen.

Als gevolg van zware concurrentie ziet Fortis zich gedwongen tot verdere kostenbeperkingen. Bij Belgische bedrijfsonderdelen zullen bovenop het natuurlijk verloop binnen 2,5 jaar 280 werknemers moeten afvloeien via 'vrijwillige uitstapregelingen en brugpensioenen'. Fortis telt wereldwijd meer dan 21 000 werknemers.

Amev-topman J. Bartelds zegt dat Fortis in Belgie en Nederland verdere expansie nastreeft. Met het oog hierop is jarenlang onderhandeld over nauwe samenwerking met de Belgische Generale Bank, waarin Fortis een belang bezit van 15 procent. De fusiegesprekken ketsten onlangs echter af, omdat de Generale Bank - anders dan Fortis - weigerde akkoord te gaan met een eenhoofdige leiding over het te vormen samenwerkingsverband, aldus Bartelds. Het Fortis-belang in de Generale Bank ter waarde van een kleine miljard gulden is inmiddels al ter verkoop aangeboden.

Fortis koerst nu op overname van de Belgische staatsbank Algemene Spaar- en Lijfrente Kas (ASLK). Maar ook andere concerns, waaronder het Nederlandse ING, dat de Belgische bank Brussel Lambert aan zijn neus voorbij zag gaan, hebben hun zinnen gezet op inlijving van ASLK.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden