Conservatief lid van GroenLinks

Willem Breedveld ontmythologiseert de indeling links-rechts en progressief-conservatief in de politiek. Daarmee kan hij het verschijnsel van 40% zwevende kiezers nog niet verklaren. Daarvoor moet dieper in de emoties van de kiezers gedoken worden.

Ik constateer in mijzelf, bij vele bekenden en familie dat iedereen voor een deel links/progressief én rechts/conservatief is. Die verhouding bepaalt de mate van zweven en twijfel. Ik had een oerrechtse VVD-schoonvader met een sociaal-links hart; ik heb een ultra-groene broer met rechtse feelings over immigratie. Zo kunnen ook groenlinks-kiezers emotioneel onderdak vinden bij Pim Fortuyn. Met milieu-argumenten kon ik die groene kiezer naar de CU doorverwijzen. GL had en heeft geen oog voor die emoties.

Veel Nederlanders rond dat middenbergje uit Kieskompas (Trouw, 20 november) hebben dus een sociaal hart, maar geen liberaal hoofd, wel groene handen. Ikzelf zal wel weer groen stemmen maar ben uit ervaring met de praktische en morele gevolgen van te grote vrijheden tégen Femkes liberale principes. Ik wil het teveel aan vrijheden van consumenten en jongeren eerder begrenzen. Bij familiezaken zit ik dichter bij de CU. Ik zweef dus ook: linksonder die berg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden