Connectie van prins met Northrop al jaren bekend

De mogelijke betrokkenheid van prins Bernhard bij een tweede smeergeldaffaire was al in 1977 bekend.

Dagblad Het Vrije Volk onthulde in 1977 dat toenmalig minister-president Den Uyl door een onderzoekscommissie – de ’Commissie van Drie’ – vertrouwelijk was ingelicht over betrekkingen tussen prins Bernhard en de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop. Net als Lockheed zou Northrop de prins via tussenpersonen 750.000 dollar aan steekpenningen hebben betaald om de Nederlandse regering te paaien voor aanschaf van Northrop-vliegtuigen.

Het kabinet zag er geen heil in om ook de Northrop-connectie te laten onderzoeken. Prins Bernhard was al genoeg gestraft voor de Lockheed-affaire. Het voor hem vernietigende rapport van de Commissie van Drie was openbaar gemaakt, Bernhard was zijn functie van inspecteur-generaal der krijgsmacht kwijt en mocht geen uniform meer dragen.

Ruim dertig jaar na dato veroorzaakt de biografie van Joop den Uyl hooguit een rimpeling in de Tweede Kamer. ’Oud nieuws’, oordelen CDA en VVD over de ’geheime’ bijlage waaruit journaliste Anet Bleich in de biografie citeert. Weekblad Vrij Nederland had de bijlage drie jaar geleden al in de kolommen. De connectie tussen prins Bernhard en Northrop is na 1977 nog verschillende keren in de publiciteit geweest.

NRC Handelsblad citeerde in 2000 uit de ’ijskastnotulen’ van het kabinet-Den Uyl. „Zowel Lockheed als Northrop. In Amerika is in openbare rechtszittingen herhaaldelijk prins Bernhard genoemd. Heeft Commisie van Drie niet kunnen opsporen. Dan zal in de Kamer strafrechtelijk onderzoek naar niet opgehelderde strafbare feiten worden gevraagd”, aldus de notulen van het kabinetsberaad op 20 augustus 1976. Daar had premier Den Uyl geen zin in en dus bleef de bijlage geheim.

De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer pleit er – vooralsnog als enige – voor dat de bijlage alsnog openbaar wordt gemaakt. „Het is niet onze bedoeling om alles weer op te rakelen, maar wij zijn gewoon net als elke Nederlander nieuwsgierig”, zegt een woordvoerder. „Juist omdat alle betrokkenen inmiddels zijn overleden, is er geen reden meer om het langer geheim te houden.”

De inhoud van de twaalf pagina’s tellende ’geheime’ bijlage is vooral historisch interessant. Bij het doorsluizen van smeergeld maakte Northrop tussen 1968 en 1973 gebruik van dezelfde tussenpersonen als Lockheed in 1960 had gedaan. Het zijn vrienden van prins Bernhard.

Keihard bewijs dat hij de steekpenningen uiteindelijk zelf heeft aangenomen, is er niet. Net zo min als de Commissie van Drie dat in de Lockheed-affaire heeft kunnen vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden