Congresleden VS: verkoop Playboy op bases verbieden

WASHINGTON (AP) - Drie Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden gaan zich sterk maken voor een verbod op de verkoop van blootbladen als Playboy, Penthouse en Playgirl op Amerikaanse legerbases. Daarnaast willen ze een verbod op de verkoop of verhuur van seksvideo's en ander materiaal met een seksueel karakter. Het drietal meent dat de bladen het familieleven van de militaire gezinnen en de nationale verdediging ondermijnen.

Roscoe Bartlett, Chris Smith en Bob Dornan reageren hiermee op een brief van de vrouw van een Amerikaanse militair, die zich er als moeder van onder meer een elfjarige zoon over beklaagde dat de bladen rondslingeren op het legerterrein. Het plan van de Republikeinen is gisteren besproken in de commissie voor de nationale veiligheid van het Huis.

Dan Katz, een woordvoerder van de Amerikaanse organisatie voor de burgerlijke vrijheden ACLU, spreekt van een poging de grondwettelijke vrijheid van expressie in te perken. Als seks en naakt er niet meer bij door kunnen vallen ook medische boeken, een afbeelding van de David van Michelangelo en een klassiek boek als 'Catcher in the rye' onder de maatregel. De drie zeggen dat hun voorstel alleen betrekking heeft op erotisch materiaal. Het plan is volgens hen niet in strijd met de grondwet omdat regering en Congres de huisregels op bases vast te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden